
Sağlıklı yaşam için egzersiz olmazsa olmazlardan birisidir. Ancak birçok insanın kafasında olan ve cevabı net olmayan bir soru mevcuttur. Acaba egzersizden önce yemek yenmeli mi yoksa açken mi egzersiz yapılmalıdır? İngiltere'deki Bath Üniversitesi'nden araştırmacılar aşırı kilolu bir grup erkek üzerinde yaptıkları çalışma ile bu soruya cevap aradılar. Gönüllüler boş mideyle maksimum oksijen tüketiminin yüzde 60'ına kadar 60 dakika boyunca yürüdüler ve başka bir seferde de yüksek kalorili karbonhidrattan zengin bir kahvaltı tükettikten iki saat sonra yürüyüş yaptılar. Araştırma ekibi yemek yeme veya açlıktan sonra ve egzersiz sonrası çoklu kan örnekleri aldı. Eş zamanlı olarak yağ dokusu örneklerini de yürüyüşten hemen önce ve bir saat sonra topladılar.
Açken ve tokken yapılan iki çalışmada adipoz dokudaki gen çıktıları belirgin olarak farklıydı. PDK4 ve HSL adlı iki genin ekspresyonu erkekler aç bir şekilde egzersiz yaparken artmış ve egzersiz öncesi yediklerinde ise azalmıştır. PDK4'teki artış muhtemelen depolanan yağın son yemekten alınan karbonhidratlar yerine egzersiz sırasında metabolizmaya yakıt verdiği gösteriliyor. HSL ise tipik olarak, egzersiz sırasında artan aktiviteyi desteklemek için yağ dokusunda depolanan enerji kullanıldığında artar.
Araştırmacılara göre, bu sonuçlar "yağ dokusu sıklıkla birbiriyle yarışan zorluklarla karşı karşıyadır." görüşünü güçlendiriyor. Yemek yedikten sonra, yağ dokusu yemekle meşguldür ve bu süreçte yapılan bir miktar egzersiz, yağ dokusundaki faydalı değişiklikleri teşvik etmez. Bunun aksine açken egzersiz yapılınca yağ dokusunda daha olumlu değişiklikler olur ve bu uzun vadede sağlığa daha yararlı olabilir.
Chen YC, et al. FEEDING INFLUENCES ADIPOSE TISSUE RESPONSES TO EXERCISE IN OVERWEIGHT MEN. American Journal of Physiology - Endocrinology And Metabolism, 2017; ajpendo.00006.2017 DOI: 10.1152/ajpendo.00006.2017
+ Tüm Referansları Göster