Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

"Gözlerin bozulacak!!" Hepimizin annesinin, bizi saatlerce televizyona odaklanmış halde otururken bulduklarında söyledikleri ilk şey buydu. Elbette çoğumuz annemizi görmezden gelirdik. Sonuçta, bu sadece ebeveynlerin söylediği bir şeydi. Bu hatıraların üzerinde onlarca yıl geçti ve şimdi biz de ebeveyniz. 5 yaşındaki çocuklarımız, ekranların sabit mobilya parçaları olmadığı bir dünyada yaşıyor. Çocuklarımızı dışarı çıkararak bile bu ekranlardan kaçamıyoruz. Ekranlar sadece ceplerimizde değil; reklam panolarında, otobüslerde ve hatta tuvaletlerde.

Endişelerimiz ekranlarla birlikte çoğaldı. Son on yılda, beynimizi yeniden programlayacaklarını, bizi bilişsel yeteneklerden uzaklaştıracaklarını ve zihinsel sağlığımıza zarar vereceklerini duyduk. Birçoğumuz bu ekranlar yüzünden kendisini daha rahatsız hissediyor. Sonuçta daha huysuz, suçlu ve daha yorgun hissediyoruz. Yeni duyduğumuz şeyler yanında gözlerimizin bozulması hafif kalıyor.

Öte yandan sorun en sempatik cevapların çoğunun aslında en az güvenilir olanlar olmasıdır. Akıllı telefonlar ve tabletleri sadece televizyon olarak kullanmıyoruz. Bunlar aynı zamanda sohbet odaları, mağaza önleri, bankalar ve fotoğraf albümlerimiz. Onları çalışmak, oynamak, fiziksel aktivite kaydetmek ve uykumuzu izlemek için kullanıyoruz. Korkular büyüdükçe ve tartışmalar daha da ısındığında, uzmanlara göre kanıtlanmış sağlık önerilerini abartıdan ayırmanın zamanı geldi.

Korkmayın, Kimse Bir Şey Bilmiyor

Ekran kullanımı ile ilgili bütün bulgular olumsuz değil. 2016'da yapılan bir araştırma, diğer insanlarla etkileşime geçmek yerine bir ekranla etkileşime girmenin yürümeyi ve konuşmayı öğrenmek gibi belirli gelişimsel kilometre taşlarını geciktirdiğine dair hiçbir kanıt bulamadı. Aksine, çocuklardaki ekran kullanımı ile blokların toplanması ve bir kulede istiflenmesi gibi ince motor becerilerinin daha erken gelişimi arasında bir korelasyon buldular.

Toplumda yaygın etkisi olan her yeni teknoloji toplumda yeni korkulara yol açmıştır. 1941'den itibaren ABD'deki ergenlerin radyo programlarına nasıl bağımlı olduklarını gösteren bir makaleler mevcuttur. O zamandan beri birçok ebeveynlik dergisinde, "radyo" kelimesini "sosyal medya" ile değiştirebilir ve muhtemelen bunu bugün yayınlayabilirsiniz.

Bu yüzden uzmanlara göre bu konudaki en iyi yaklaşım, kendinize hangi ekran kullanım düzeyinin sizi ve etrafınızdakileri mutlu ettiğini sormak ve buna bağlı kalmaya çalışmak olabilir. Kendinizi aşırı yorgun hissederseniz panik yapmayın ve kesinlikle suçlu hissetmeyin. Bu konu ile ilgili kimse korkmaya değer bir şey bilmiyor.

Medikaynak Referanslar

Screen time: How smartphones really affect our bodies and brains 25 September 2019 By Douglas Heaven NewScientist

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler