
UCLA araştırmacıları, bir kişinin istirahat ederken beyin aktivitelerini inceleyerek empati hissetme yeteneğini değerlendirmenin mümkün olduğunu bulmuşlardır. Empati geleneksel olarak, anketler ve psikolojik değerlendirmeler kullanılarak değerlendirilmektedir.
David Geffen Tıp Fakültesi UCLA’da psikiyatri ve biyo-davranış bilimleri profesörü olan Dr. Marco Iacoboni, bu çalışmanın bulgularının ağır akıl hastalığı veya otizmli bireyler gibi anket doldurmakta ve duygularını ifade etmekte zorlanan kişilere alternatif sunduğunu belirtmektedir. Dr. Marco lacoboni empatiyi değerlendirmenin genellikle en çok ihtiyaç duyulan popülasyonlarda en zor olduğunu ifade etmiştir. Lacoboni, empatinin, akıl sağlığı ve esenliğinin temel taşı olduğunu ve başkaları için endişe duymamızın sosyal ve işbirliğine dayalı davranışa teşvik ettiğini belirtmiştir. Aynı zamanda başkalarının içsel duygularını, davranışlarını, niyetlerini anlamamıza ve tahmin etmemize yardımcı olacağını sözlerine eklemiştir. Iacoboni uzun yıllar insanlarda empati üzerine çalışmıştır. Iacoboni’nin önceki çalışmaları ahlaki ikilemlerle veya acı çeken birini izleyen insanlarda empatiyi test etmeyi içeriyordu. Bütünleştirici Sinirbilimde Sınırlar’da yayınlanan mevcut çalışma için araştırmacılar 18 ila 35 yaşları arasında 58 erkek ve kadını katılımcı olarak aldı. Araştırmacılar dinlenme esnasındaki beyin aktivite verilerini, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme olan fMRI ve kan akışındaki küçük değişiklikler yoluyla beyin aktivitesini ölçmek ve haritalamak için noninvaziv teknik kullanılarak toplandı. Katılımcılara, siyah bir ekranda tespit hacına bakarak, gözlerini sabit tutarken zihinlerinin dolaşmasına izin vermeleri söylendi. Katılımcılara daha sonra empatiyi ölçmek için tasarlanmış anketi doldurdular. Bu ankette katılımcılar, "Benden daha şansız insanlar için sık sık endişe ve hassasiyet duyarım ve "Bazen işlerin onların açısından nasıl göründüğünü hayal ederek arkadaşlarımı daha iyi anlamaya çalışırım gibi ifadeleri "iyi değil" den "çok iyi" ye beş puanlık bir ölçekte tanımladılar.
Araştırmacılar, beyin taramalarını analiz ederek başkalarının durumunu anlama isteği ve yeteneği olarak nitelendirilen katılımcıların empatik eğilimini ne kadar doğru tahmin edebileceklerini ölçmek istediler. Tahminler, daha önceki çalışmaların empati için önemli olduğunu gösteren belirli beyin ağlarında dinlenme aktivitesine bakılarak yapıldı. Araştırmacılar ayrıca geleneksel veri analizlerinin yapamayacağı verilerde ince kalıplar alabilen makine öğrenimi adı verilen yapay bir zeka kullandılar.
Otizm veya Şizofrenide Empatinin Değerlendirilmesi
Iacoboni, doğrudan empati içeren bir görevle meşgul olmadığında bile, bu ağlardaki beyin aktivitesinin insanların empatik eğilimini ortaya çıkarabileceğini bulduklarını belirtti. Bu bulgular, sağlık uzmanlarının, anketleri doldurmak veya duygularını ifade etmekte zorluk çekebilecek otizm veya şizofreni hastalarındaki empatiyi daha iyi değerlendirmelerine yardımcı olabilecektir. İnsanlar otizm veya şizofreni gibi hastalıklara sahip olanların empatiden yoksun olduğunu düşünmektedir. Fakat beyinlerinin empati yeteneği sahip olduğunu gösterebilirsek, eğitim ve diğer terapilerin kullanımı yoluyla onu geliştirmek için çalışabiliriz diye belirtiyor Iacoboni. Ayrıca, şu anda USC'nin Beyin ve Yaratıcılık Enstitüsü'nde doktora sonrası araştırmacı olan başyazar Leonardo Christov-Moore, bu tekniğin, tedavinin yanı sıra tanıyı geliştirmek için genişletilebileceğini belirtmiştir. Bunun gibi makine öğrenme algoritmalarının öngörücü gücünün, beyin verilerine uygulandığında, belirli bir hastanın belirli bir müdahaleye ne kadar iyi tepki vereceğini tahmin etmeye ve en uygun terapötik stratejileri en başından itibaren uyarlamaya yardımcı olabileceğini sözlerine eklemiştir başyazar.
Yapılan bu çalışma, büyüyen araştırma grubuna istirahatta olan beyinlerin bir göreve katılan beyinler kadar aktif olduğunu ve dinlenme beynindeki beyin ağlarının bir göreve girdiklerinde olduğu gibi etkileşime girebileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak Iacoboni, gelecekte daha büyük çalışmaların beynin empati ile ilişkili diğer bölgelerini tanımlamaya yardımcı olabileceğini belirtmiştir.
Leonardo Christov-Moore, Nicco Reggente, Pamela K. Douglas, Jamie D. Feusner, Marco Iacoboni. Predicting Empathy From Resting State Brain Connectivity: A Multivariate Approach. Frontiers in Integrative Neuroscience, 2020
+ Tüm Referansları Göster