Üye Girişi

Sağlık profesyonellerine özel hazırlanmış içeriklere erişebilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Henüz üye değilseniz lütfen üye ol seçeneğine tıklayın.

Giriş Yap Üye Ol
Şifremi Unuttum
Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Organ transplantasyonu yapılan hastaların %30’undan fazlasında diyabet gelişmektedir ve bunun sebebi tam olarak aydınlatılamamıştır. Klinisyenler çoğunlukla bu durumdan organ reddini engellemek için hastalara verilen immünsüpresif ilaçları sorumlu tutmaktadırlar. Yapılan yeni bir çalışmada böbrek transplantasyonu yapılan hastalar arasında cerrahi operasyon öncesi, daha fazla enflamasyona sahip olanlarda diğerlerine göre daha sık diyabet geliştiği ortaya kondu. Bununla beraber araştırmacılar, hastaların yağ depolarının da bu durumda rol oynayabileceğini düşünüyorlar. Çalışmanın böbrek transplantasyonu hastalarında diyabet gelişme oranının azaltılması için fayda sağlayabileceği iddia ediliyor.

Araştırmacılar bağışlanan böbrek ile yeni bir yaşam fırsatı sağlanan hastalar için diyabet gelişmesinin hastalara büyük bir darbe vurduğunu ve bu hastalarda diyabet gelişiminin önüne geçmenin ne derece önemli olduğunun farkında olunması gerektiğinin altını çiziyorlar.

Transplantasyon alıcılarında diyabetin gelişme sürecini daha iyi anlamayı amaçlayan araştırmacılar yaptıkları çalışmada 32 böbrek transplantasyon alıcısı ve 36 böbrek donöründen aldıkları kan ve doku örneklerini karşılaştırıyorlar. 32 böbrek transplantasyon alıcısından 11 tanesinde bir yıllık gözlem süresinde diyabet geliştiği gözlemleniyor.

Araştırmacılar diyabet gelişimini etkilediği bilinen diğer faktörlerin dışında, enflamasyonu tetikleyen tümör nekroz faktör alfa (TNF-alfa) olarak bilinen kimyasal düzeylerinin cerrahi öncesinde diyabet gelişen transplantasyon hastalarında gelişmeyenlere göre daha yüksek olduğunu fark ediyorlar. Karşılaştırma grubunda TNF-alfa düzeylerindeki her %25’lik artışın diyabet gelişme riskini iki kat arttırdığını görüyorlar.

Hastaların diyalize girdikleri ve transplantasyonun artık ihtiyaç olduğu böbrek yetmezliğinin son dönemlerinde oldukça kilo kaybettiklerini söyleyen araştırmacılar hastalarda daha fazla yağ dokusunun daha iyi olabileceğini düşündüklerini belirtiyorlar. Bu düşünce ile transplantasyon alıcıları ve donörlerin yağ dokularını da inceliyorlar. Öte yandan araştırmacılar transplantasyon hastaları ve donörlerdeki böbrekteki yağ dokusunu incelediklerini sonradan diyabet geliştirenlerde %40 daha fazla TNF-alfa üretimi olduğunu tespit ettiler. Bu durum yüksek seviyede enflamatuvar kimyasal üreten yağı olan hastalarda yağ dokusunun korucuyu olmadığını tam tersine diyabet riskini arttırdığını ortaya koyuyor.

Araştırmacılar çalışmalarında elde ettikleri bulguların klinisyenlerin odaklanması gerektiği noktalar bakımından oldukça önemli olduğunu belirtiyorlar. Diyabetin transplantasyonun kaçınılmaz bir yan etkisi olarak düşünülürken, elde ettikleri bulgular ışığında transplantasyon öncesinde enflamasyonun ortadan kaldırılması ya da kontrol altına alınması ile diyabet gelişiminin önüne geçilebileceğini iddia ediyorlar.

Medikaynak Referanslar

Maria P. Martinez Cantarin, Scott W. Keith, Zhao Lin, Cataldo Doria, Adam M. Frank, Warren R. Maley, Carlo Ramirez, Costas D. Lallas, Ashesh Shah, Scott A. Waldman, Bonita Falkner. Association of Inflammation prior to Kidney Transplantation with Post-Transplant Diabetes Mellitus. Cardiorenal Medicine, 2016

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler