
Bisfenol F kimyasal maddesi (plastiklerde bulunur) nörolojik gelişim için hayati önem taşıyan bir gende değişikliklere neden olabilir. Bu keşif, İsveç'in Uppsala ve Karlstad Üniversitelerindeki araştırmacılar tarafından yapıldı. Mekanizma, fetal evrede bu kimyasala maruz kalmanın neden yedi yaşında daha düşük bir IQ ile bağlantılı olabileceğini açıklayabilir - daha önce aynı araştırma grubu tarafından saptanan bir ilişki. Çalışma Environment International adlı bilimsel dergide yayınlanmıştır.
Karlstad Üniversitesi Halk Sağlığı Bilimleri Başkanı Prof. Carl Gustaf Bornehag "Daha önce bisfenol F kimyasalının (BPF) çocukların bilişsel gelişimiyle bağlantılı olabileceğini göstermiştik. Ancak bu çalışma ile artık hangi biyolojik mekanizmaların böyle bir bağlantıyı açıklayabileceğini anlamaya başlıyoruz, bu da epidemiyolojik bir çalışma için benzersizdir." diye açıklamada bulundu. Prof. Bornehag verilerin alındığı İsveç Çevresel Anne ve Çocuk, Astım ve Alerji (SELMA) çalışmasının proje yöneticisidir.
Dış etkenler "epigenetik" bir mekanizma ile gen aktivitesinde değişikliklere neden olabilir. Bu, bireysel genlerin ‘metilasyon’ ile değiştirildiği anlamına gelir. DNA segmentinde artan metilasyon, hücresel düzeneklerin bu bölümü okumasını daha da zorlaştırır. Sonuç olarak, metillenmiş genlerin ekspresyonu sıklıkla bozulur.
Bilim insanları ilk üç aylık dönemde hamile kadınların idrarında BPF düzeyi ölçtüler ve doğumdan sonra çocuklarını izlediler. Yedi yaşındaki çocuklarda DNA metilasyonu ölçüldü ve bu çocukların bilişsel yetenekleri araştırıldı.
Fetüs plasenta yoluyla annenin vücudundaki maddelere maruz kalır. Analizler, daha yüksek BPF düzeyine maruz kalan fetüslerde, önemli bir nörolojik role sahip olan GRIN2B geninin belirli bir bölümünde metilasyonun arttığını göstermiştir. Ayrıca, daha yüksek metilasyon çocuklarda daha düşük IQ ile ilişkili bulunmuştur. Çalışma ayrıca çocukların BPF duyarlılığının cinsiyete göre değiştiğini ortaya çıkarmıştır. BPF ve bilişsel kapasite arasındaki epigenetik bağlantı sadece erkek çocuklarda gözlenmiştir.
Uppsala Üniversitesi'nde çevresel toksikoloji araştırmacısı ve makalenin baş yazarı Elin Engdahl, ‘DNA metilasyonunu BPF'nin IQ üzerindeki etkisi için potansiyel bir mekanizma olarak tanımlayabilmiş olmamız, çevresel kimyasalların bizi moleküler düzeyde nasıl etkilediğini anlamak için önemli bir kanıt oluşturuyor,’ diyor.
Araştırma grubunun önceki çalışmasında, hamileliğin 10. haftasında en yüksek BPF düzeyine maruz kalan yedi yaşındaki çocukların %25'inde en düşük BPF düzeyine maruz kalan çocuklara kıyasla tam ölçekli IQ değerlendirmesinde 2 puan düşüş saptanmıştır. Bu, tek bir çocuk için göze çarpmayan küçük bir farktır, ancak diğer yandan tüm nüfus düşünüldüğünde önemi artmaktadır.
Epigenetic mechanism can explain how chemicals in plastic may cause lower IQ levels, ScienceDaily May 20, 2021
+ Tüm Referansları Göster