Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Frontiers in Immunology'de yayınlanan bir incelemede, BIDMC'deki araştırmacı-klinisyenler, COVID-19 riskini ve duyarlılığını, hastalığın seyrini ve klinik sonuçlarını ve aşılara yanıtı etkileyebilecek cinsiyete dayalı fizyolojik farklılıkları araştırıyor.

"COVID-19 salgını, yaşam boyu kadınlara kıyasla erkeklerde artan ölüm oranlarıyla çarpıcı bir cinsiyet önyargısı ortaya çıkardı" diyor ilgili yazar Vaishali R. Moulton, MD, PhD, BIDMC'de Romatoloji ve Klinik İmmünoloji Bölümü'nde yardımcı doçent.

"Erkekler ve kadınlar arasında farklılık gösteren davranışsal ve yaşam tarzı faktörlerinin yanı sıra, cinsiyet kromozomu bağlantılı genler, cinsiyet hormonları ve mikrobiyom, enfeksiyona karşı bağışıklık tepkilerinin kontrol yönlerini kontrol eder ve COVID-19 bağlamında erkeklerde ve kadınlarda gördüğümüz cinsiyete dayalı farklılıklara potansiyel olarak önemli biyolojik katkı sağlar."

Moulton ve ortak yazarlar Nirupa Gadi, Samantha C. Wu ve Allison P. Spihlman, Moulton'un BIDMC'deki laboratuvarındaki tüm tıp öğrencileri, erkekler ve kadınlar arasındaki demografik farklılıkların her grubu farklı şekillerde riske yatkın hale getirdiğini kabul ediyor. Örneğin erkeklerin, ciddi COVID-19 için bilinen bir risk faktörü olan sigara içme olasılığı daha yüksektir ve COVID-19'da altta yatan önemli komorbiditeler olan kardiyovasküler hastalık ve hipertansiyona sahip olma olasılığı daha yüksektir; Kadınların sağlık hizmetlerinde iş sahibi olma olasılığı daha yüksektir ve bu da virüse maruz kalma olasılıklarını artırır.

Bununla birlikte, birçok hayvan ve insan çalışması, kadınların enfeksiyonlara erkeklere göre daha güçlü bağışıklık tepkileri verme eğiliminde olduğunu göstermektedir; bu, iltihaplı ve otoimmün hastalıklara artan duyarlılıkla bağlantılı olabilecek bir özelliktir. Bağışıklık sistemi, X kromozomuna bağlı genetik, cinsiyet hormonları, ACE-2 reseptörü ve mikrobiyom hücrelerindeki cinsiyete dayalı farklılıklar ile ilgili bilimsel literatürü gözden geçirerek, bilim adamları, cinsiyetin bağışıklık ve bulaşıcı hastalıklarla ilgili araştırmalarda çok önemli ancak yeterince çalışılmamış ve genellikle gözden kaçan bir değişken olduğu sonucuna varıyorlar.

Harvard Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olan Moulton, "Aşıyla ilgili araştırmalar ve şu anda COVID-19 için devam etmekte olanlar da dahil olmak üzere klinik araştırmalar, sonuçları analiz edilirken ve bildirilirken cinsiyet anahtar bir değişken olarak değerlendirilmelidir" dedi. "Bu faktörleri anlamak, hem COVID-19'u daha iyi anlamamıza yardımcı olacak hem de etkili tedavilerin ve aşı stratejilerinin tasarımında cinsiyete dayalı kişiselleştirilmiş tıpta ilerlememize rehberlik edecek."

Medikaynak Referanslar

"COVID-19 Mortality Rates Higher Among Men Than Women". Sciencedaily, 2020, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200922135751.htm. Accessed 16 Oct 2020.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler