Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü
Artboard
Medikaynak Rxmediapharma

Bellek üzerine yapılan çalışmada, deneyimlerin yer ve konum ile ilişkilendirilerek oluşan hatıraların engram denilen hücrelerde saklandığı gösterilmişti. Nörobilim hala engram hafıza konsepti ile boğuşuyorken, ‘’bu hücrelerin aktif olduklarında ne yaptığını biliyoruz, ama neyi temsil ediyorlar ve nasıl çalışıyorlar?’’ sorusunu soran Japon ekip araştırmalarını buraya yöneltmiş.

Şimdiye kadar olan varsayımlar, bellek engramlarının sadece hücreler olduğu yönünde idi, ancak araştırma grubu alternatif bir açıklamaya sahip olduklarını düşünüyor.

Çalışmada fareler ortamın anılarını hafızalarına yerleştirmek için kafeste zaman harcarken, araştırmacılar, o dönemde aktif olan hücreleri tanımlamak için optogenetik yöntemler kullandılar. Bu hücrelerin, hipokampal bölge hücrelerinin sadece bir kısmını oluşturup, daha büyük yer alanlarına sahip olduğu görülmüş ve fare keşfederken hücreyi heyecanlandırmaya karşılık gelen gerçek dünya alanı gibi olduğu gözlemlenmiş. Bu da; çok sayıda hücre boyunca aktivitenin analizi, çoğu yer hücresinin hem başlangıçta hem de daha sonra kafesin ziyareti sırasında aynı mekansal haritayı muhafaza ederken, engram hücrelerinin iki zaman noktası arasında ilişkisiz bir aktiviteye sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Tek istisna, erken evrede hücrelerin aktivitesinin benzer olduğu her iki ziyaret sırasında görülmüştür ki bu, içeriğin geri çağrılmasıyla ilgili beklenen bir durumdur.

Engram Tecrübeyi Haritalasa Da Mekanı Haritalamıyor

Fareler ikinci, farklı bir kafese yerleştirildiklerinde ise engram hücrelerinin inaktif kaldığı görülmüş, yani bir önceki bellekle 'işgal edilmiş'. Buradan yola çıkılarak, bu hücrelerin aktiviteleri karşılaştırılıp, birinci ve ikinci çevrelerin birbirinden ayırt edebilmesinde kullanılabilir. Engram hücreleri sadece belirli konumlara değil, durumun kendisinin hafızasına yönelik aktif olurken, diğer yandan yer hücrelerinin keşif sırasında, bir mekansal haritanın oluşturulması ve güncellenmesi sırasında aktif olduğu görülmüş. Sonuç olarak bir durumu veya çevreyi tanımak, araştırma gerektirmez. Bu nedenle, yer hücreleri, bellek hücrelerinden ayrı görünüyor.

Araştırmacılar, engram hücrelerinin bellekleri kendi başına saklayamadıklarını, ancak beyindeki herhangi bir yerde, bellekle ilgili detayları birbirine bağlayan bir indeks olarak hareket ettiklerini söylüyor. Araştırmacıların hipotezine göre, engram hücreleri, bir anı, gözünüzün önünde canlanan bir hatıra ya da başka duyulardan olan bir belleğin elemanlarını takip eder ve daha sonra beynin korteks gibi diğer kısımlarını harekete geçirerek hatırlamalarını tetikler. Hipokampus uzamsal belleğin altında yer alırken, karşılaşılan durumlar ile ilgili kimlik için bir indeks olarak yeni ortaya çıkan bu işlev, bu beyin bölgesinin sadece haritalardan daha fazlası olduğunu gösteriyor.

Medikaynak Referanslar

Kazumasa Z. Tanaka, et al. The hippocampal engram maps experience but not place. Science, 2018; 361 (6400): 392 DOI: 10.1126/science.aat5397

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler