Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Brezilya’dan bir grup bilim insanının yaptığı yeni bir araştırmayla, ebeveynler yakında 3 boyutlu gerçekçi görselleştirmelerle, doğmamış bebeklerinin büyümelerini izleyebilecekler. Kuzey Amerika Radyoloji Birliği (RSNA) yıllık toplantısında sunulan bu yeni araştırmada MRG ve ultrason verilerini fetüsün 3 boyutlu sanal gerçeklik modeline dönüştüren yeni bir teknoloji kullanılıyor. MR genellikle ultrason ile yeterince yüksek kalitede görüntü sağlanamadığı durumlarda, fetal değerlendirme için, çok iyi kontrasta sahip yüksek çözünürlüklü fetal ve plasental görüntüleme sağlıyor.

Araştırmacılar, fetal MRG sonuçlarına dayanan sanal gerçeklik 3-D modelleri oluşturdular. Modelin yapımına başlarken ardışık birleştirilmiş MRG kesitleri kullandılar. Doktorun seçtiği vücut parçalarını 3-D yeniden yapılandırıldığı bir segmentasyon süreci izliyor. Rahim, göbek kordonu, plasenta ve fetüsün de dahil olduğu doğru 3D model oluşturulduğunda sanal gerçeklik cihazı, modeli içerecek şekilde programlanabiliyor.

Araştırmacılar gerçekçi sanal gerçeklik teknolojileri ile birleştirilmiş üç boyutlu fetüs modellerinin, fetal anatomik özelliklere ilişkin anlayışı geliştirebileceğini, eğitim amaçlı olarak kullanılabileceğini ve ebeveynlerin doğmamış bebeklerini görselleştirmek için bir yöntem olarak kullanılabileceğini söylüyorlar. Sanal gerçeklik fetal 3 boyutlu modellerin, yeni doğan bebeğin doğum sonrası görüntüsüne çok yakın olduğunu ve solunum sisteminin ayrıntılı bir görüntüsü de dahil olmak üzere, fetüsün tüm iç yapısını canlandırarak doktorların anormallikleri değerlendirebilmelerine yardımcı olduğunu aktarıyorlar.

Araştırmacılar sanal gerçeklik cihazı için en son nesil Oculus Rift gözlüğünü kullandılar. Oculus Rift kullanıcıyı, fetüsün ultrasonundan sağlanan kalp atışı sesleriyle üç boyutlu bir ortamda konumlandırıyor. Kullanıcılar 3 boyutlu fetal anatomiyi sadece başlarını hareket ettirerek inceleyebiliyorlar. Bu yeni sistem ile ultrason ve MR görüntülerindeki gibi geleneksel bir ekranda izlenenden daha keskin ve daha net fetal görüntüler elde ediliyor.

Araştırmacılar bu yeni teknoloji ile fetal solunum yolu açıklığının değerlendirilmesi de dahil olmak üzere sayısız potansiyel uygulamanın yapılabildiğinin altını çiziyor. Ultrason ile fetal solunum yolunun yakınlarında anormal bir kitle saptanması durumunda, hekimler havayolunun tüm uzunluğunu değerlendirmek ve doğum hakkında daha bilinçli kararlar vermek için 3 boyutlu görüntüleri ve kulaklığı kullanabiliyorlar.

Araştırma ekibi, geliştirdikleri tekniği, aralarında doğum öncesi ameliyat gerektiren bir anomali kanıtı bulunan fetusunda dahil olduğu Rio de Janeiro'daki bir klinikteki hastalar üzerinde kullandıklarını ve bu teknolojiyi önümüzdeki yıl boyunca, malformasyonların tespiti ve tedaviye karar verme süreçlerinde daha geniş bir şekilde kullanmayı umduklarını belirttiler.

Medikaynak Referanslar

Radiological Society of North America. "Realistic 3-D immersive visualization of unborn babies." ScienceDaily. ScienceDaily, 21 November 2016.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler