
Altta yatan mekanizmalar henüz anlaşılmamış olsa da, gebelik depresyonu, çocuklarda geniş bir suboptimal sonuç aralığıyla ilişkilidir. Hayvan çalışmaları, prenatal stresin yavruların stres yanıtları üzerindeki gelişimsel programlama etkisinin aracılarının enflamasyon ve glukokortikoidler olduğunu düşündürmektedir. Ancak insanlardaki çalışmalar henüz bu aşamada değildir. Gebelikte tanımlanmış, klinik olarak anlamlı major depresif bozukluğun (MDD), annede antenatal enflamatuar biyolojik belirteçler ve hipotalamus-hipofiz (HPA) ekseni ve aynı zamanda yavru HPA ekseni, davranışı ve doğum sonrası ilk yıldaki gelişimsel sonuçları üzerindeki etkileri bugüne kadar araştırılmamıştır.
King's College London'da araştırmacılar, MDD'nin, gebelik ve ilişkili antenatal enflamatuar ve kortizol biyolojik belirteçleri, çocuklarda stres yanıtı, erken nörodavranış ve bilişsel, dil ve motor gelişim üzerindeki etkisini araştırmak için yeni bir çalışma yaptılar. Prospektif uzunlamasına bir tasarım uygulanan çalışmaya 49 vaka ve 57 sağlıklı kontrol olmak üzere 25 haftalık gebe toplam 106 kadını dahil ettiler. Çocuklarda stres yanıtı 8. haftada ve 12. ayda immünizasyona kortizol yanıtıyla, erken nörodavranış 6. günde Yenidoğan Davranışsal Değerlendirme Ölçeğiyle (NBAS), bilişsel, dil ve motor gelişim ise 12. ayda "Bayley Scales of Infant and Toddler Development skalası ile değerlendirildi. Enflamasyonu ölçmek ve depresyonun annelerin vücutlarını bir enfeksiyona maruz bırakarak baskı yapıp yapmadıklarını değerlendirmek için 27 haftada her kadından kan aldılar. Ek olarak, 32 haftada tükürük örnekleri alındı ve kortizol seviyeleri ölçüldü.
Stres Erken Doğumu Da Tetikliyor
Gebelikte depresyon geçiren kadınlardan alınan kan örnekleri artmış enflamasyon gösterirken, tükürük örnekleri de sabah uyandıklarında ve akşamları kortizol düzeylerinde artış gösterdi. Bu kadınlar ayrıca kontrol grubundan ortalama sekiz gün önce, yani 40,4 hafta yerine 39,4 haftada doğum yaptı. Ayrıca bu kadınların yenidoğanları, ölçülen beş NBAS kümesinin dördünde suboptimal nörodavranışsal fonksiyona ve bir yaşında ise artmış kortizola sahipti. Maternal enflamatuar biyolojik belirteçler ve kortizol düzeyleri, bebek stres yanıtı ile koreleydi. Bu da aralarında mekanik bir bağlantı olduğunu düşündürüyordu.
Araştırmacılar bulguların, gebelikte depresyonun değişmiş bebek davranışı ve biyolojik stres yanıtı ile ilişkili olduğunu ve maternal antenatal stresle ilişkili biyolojideki değişikliklerin bu bebek sonuçlarıyla ilişkili olduğunu ortaya koyduğunu belirttiler.
S. Osborne, A. Biaggi, T.e. Chua, A. Du Preez, K. Hazelgrove, N. Nikkheslat, G. Previti, P.a. Zunszain, S. Conroy, C.m. Pariante. Antenatal depression programs cortisol stress reactivity in offspring through increased maternal inflammation and cortisol in pregnancy: the Psychiatry Research and Motherhood - Depression (PRAM-D) Study. Psychoneuroendocrinology, 2018.
+ Tüm Referansları Göster