
Chronobiology International dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, geç saatlere kadar uyanık kalmayı tercih eden gençlerin daha erken yatağa giden akranlarından daha dürtüsel olduğunu ve bu durumun da onların alkol ve sigara içme olasılıklarını artırdığını göstermiştir. Türünün ilk çalışmasında, Londra Surrey Üniversitesi ve Brunel Üniversitesi'nden bilim insanları, akşam olmasının dürtüsellik, endişe ve madde kullanımıyla nasıl bağlantılı olduğunu araştırdıklarını bildirmişlerdir. Gençler genellikle geç saatlere kadar ayakta kalmayı tercih etmekle birlikte uyanık olanların akıl sağlığı sorunları ve sorunlu madde kullanımı açısından daha yüksek risk altında oldukları bilinmektedir. Bunun nedenini daha iyi anlamak için araştırmacılar, 18-25 yaşları arasındaki 191 katılımcıyı çalışmaya dahil etmişlerdir. Çalışmada katılımcılar uyku tercihleri, uyku kaliteleri, anksiyete ve dürtüsellik düzeyleri açısından ankete tabi tutulmuştur. Kaç sigara içtikleri ve ne kadar alkol, kahve, diğer kafeinli içeceklerden tükettikleri sorulmuştur. Uzmanlar, dürtüsellik seviyelerini test etmek için laboratuar tabanlı bir bilgisayar testi de kullandıklarını belirtmişlerdir. Çalışmada katılımcılardan, varsayımsal bir nakit ödülü almadan önce ne kadar beklemeye istekli olduklarını belirtmeleri istenmiştir. Araştırmacılar, akşam türlerinin daha dürtüsel olduğunu, geç yatan gençlerin gecikmeli büyük ödüllere göre küçük anlık ödülleri tercih ettiğini bulduklarını belirtmişlerdir. Bu genç yetişkin akşam tipleri de daha endişeli olmakla birlikte daha erken yatmayı tercih eden akranlarına kıyasla daha yüksek alkol, kafein ve sigara kullanımı bildirmişlerdir. Çalışmada düşük uyku kalitesinin bu etkileri açıklamadığı gözlemlenmiştir. Araştırmacılar, ne yapabileceğini görmek için, arabuluculuk analizi olarak bilinen istatistiksel bir yöntem kullandıklerını ve bunun, daha yüksek dürtüsellik seviyelerinin bir akşam tipi olmak ile daha fazla alkol, kafein ve sigara kullanımı arasındaki bağlantı olduğunu bulduklarını belirtmişlerdir.
Yüksek düzeyde madde kullanımının sonuçları
Bilim insanları, gençlerin daha çok sigara ve içki içmesine neyin sebep olduğunu anlayarak, onları risk faktörleri hakkında daha etkili bir şekilde eğitebileceklerine ve sorunlu madde kullanımıyla mücadele stratejileri tasarlayabileceklerine inandıklarını ifade etmişlerdir. Surrey Üniversitesi Nörobilim Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Simon Evans, geç saatlere kadar ayakta kalan ve akşamları en iyi şekilde çalıştıklarını iddia eden gençlerin daha yüksek alkol alımına sahip olduğu, daha fazla sigara içtiği ve akıl sağlığı sorunları açısından daha büyük risk altında olduklarının bilindiğini belirtmiştir. Evans, buldukları şeyin, daha yüksek madde kullanım seviyelerinin, artan dürtüsellik seviyelerinden kaynaklandığı olduğunu ifade etmiştir. Evans ayrıca, yüksek düzeyde madde kullanımının sonuçlarının, uzun vadeli fiziksel ve zihinsel sağlığa zararlı olabileceğini ve bu bulguların, gençlerde riskli madde kullanım davranışlarını azaltmanın yollarını önerdiğini sözlerine eklemiştir. Londra Brunel Üniversitesi Psikoloji Kıdemli Öğretim Görevlisi Dr Ray Norbury, gece kuşu olma eğiliminin daha yüksek anksiyete, dürtüsellik ve alkol ve sigara kullanımıyla ilişkili olduğunu bulduklarını belirtmiştir. Norbury, bilmedikleri şeyin, gece kuşlarının bu zararlı davranışlarla daha çok meşgul olup olmadığı olduğunu, çünkü zaten geç kaldıklarını ve bu yüzden içki ve sigara içme fırsatına daha fazla sahip olabileceklerini veya bağımlılık yapıcı davranışların onları geç uyanmaya sevk edebileceğini ifade etmiştir. Ayrıca Norbury, açıkçası, bu çalışmanın öğrenci popülasyonlarında hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı için etkileri olduğunu belirtmiş ve uyku hijyenini iyileştirmeye yönelik basit müdahalelerin, bu genç ve potansiyel olarak savunmasız yetişkinlerde madde kullanımını ve endişeyi azaltabileceğini sözlerine eklemiştir.
University of Surrey, Young people who go to bed later drink and smoke more due to their impulsivity, ScienceDaily, 14 December 2020
+ Tüm Referansları Göster