
Gençler çoğunlukla heyecan peşinde koşan insanlar olarak portre edilirler ancak yapılan son çalışmaya göre onların beyinleri yetişkinlere göre farklı bir şekilde programlanmış. Onlar yeni şeyler öğrenmek için tecrübelerden faydalanıyorlar.
Harvard, Columbia ve California Üniversiteleri’nde görev yapmakta olan araştırmacılar, adölesanların tipik olan ödül bekleyen davranış modellerinin onları aynı zamanda iyi veya kötü sonuçlardan daha iyi dersler çıkararak öğrenmeye teşvik edip etmediğini araştırmaya karar verdiler. Bu amaçla yaşları 13 ile 17 arasında değişen 41 gence ve 20 ile 30 yaş arası 31 yetişkine resimleri temel alan bir oyun oynattılar. Bu sırada eş zamanlı olarak MRG kullanarak beyin taramalarını yaptılar.
Oyunda gençlerin daha fazla sayıda soruya doğru cevap verdikleri ve hafıza testlerine göre de bu cevabı neden verdiklerini daha net bir şekilde açıklayabildikleri görüldü. Araştırmacılara göre bunun anlamı gençlerin tecrübelerden daha iyi öğrenebildikleri anlamına geliyor. Bu sayede ileride evden ayrılmak ve yetişkin olarak bağımsız bir yaşam sürmek için daha donanımlı olabiliyorlar.
MRG taramaları incelendiği zaman, araştırmacılar gençlerin ve yetişkinlerin beyninde kullandığı alanlar arasında farklılıklar olduğunu gösterdiler. Gençlerde hipokampus ve striatumda aktivite varken yetişkinlerde ise çoğunlukla striatum kullanılıyor. Bu iki önemli parça arasındaki bağlantıyı iyi kullanmaları da gençlerin neden daha iyi öğrendiklerini açıklıyor.
Hipokampus beynin hafıza merkezi olarak bilinirken striatum ise karar verme merkezi olarak biliniyor. Bu iki yapı arasındaki bağlantıda gençlerin tecrübelerini öğretiye çevirdiğini gösteriyor. Araştırmacılar bu iki yapı arasındaki bağlantının başka hangi durumlarda aktive olduğunu araştırıyor.
Davidow JY et al. An Upside to Reward Sensitivity: The Hippocampus Supports Enhanced Reinforcement Learning in Adolescence. Neuron, Vol. 92, Issue 1, p93–99
+ Tüm Referansları Göster