
Obezite dünyadaki en büyük toplum sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir ve bu sorundan muzdarip milyonlarca birey bu salgından kurtulmanın yollarını aramaktadır. Öte yandan obezite ile mücadele konusunda ciddi bir bilgi kirliliği de mevcuttur. Hastaların bu konu ile ilgili ulaştığı bilgilerin bir kısmı birbirleri ile çelişmektedir. Bu çelişkili konulardan bir tanesi de kalori alımının günün hangi öğününde daha fazla olması gerektiğidir. Diyetle indüklenen termojenezde (DIT) gündüz saatlerinde değişiklik olup olmadığı sorusu net olarak cevaplanmamıştır. Ayrıca, hipoklorik beslenme sırasında DIT'de potansiyel bir günlük değişimin korunup korunmadığı belirsizdir.
Endokrin Derneği Klinik Endokrinoloji ve Metabolizma Dergisi'nde yayınlanan yeni araştırmaya göre, büyük bir akşam yemeği yerine büyük bir kahvaltı yemek obeziteyi ve yüksek kan şekerini önleyebilir. Besinlerin emilmesi, sindirimi, taşınması ve depolanması için yiyecekleri sindirdiğimizde vücudumuz enerji harcar. Diyetle indüklenen termojenez (DIT) olarak bilinen bu süreç, metabolizmamızın ne kadar iyi çalıştığının bir ölçüsüdür ve yemek süresine bağlı olarak değişebilir. Araştırmacılar sonuçların, içerdiği kalori miktarına bakılmaksızın, kahvaltıda yenen bir öğünün, akşam yemeği için tüketilen aynı öğünden iki kat daha fazla diyet kaynaklı termojenez oluşturduğunu tespit ettiler. Araştırmacılara göre bu buluş kahvaltıda yemenin önemini vurguladığı için tüm insanlar için önemlidir.
Günün Farklı Saatlerinde Kalori Tüketimi
Araştırmacılar, düşük kalorili kahvaltı ve yüksek kalorili akşam yemeği tüketen 16 erkekten oluşan üç günlük bir laboratuvar çalışması yaptı ve ikinci turda da bunun tersi yapıldı. Aynı kalori tüketiminin, yüksek kalorili ve düşük kalorili öğünlerden sonra sabahları 2.5 kat daha fazla DIT'e yol açtığını buldular. Yemeklerden sonra kan şekeri ve insülin konsantrasyonlarındaki artış kahvaltıdan sonra akşam yemeğine göre azaldı. Araştırmacılar ayrıca bu durumun gün içinde harcanan kaloriden de bağımsız olduğunu buldular.
Sonuçlar ayrıca, özellikle düşük kalorili bir kahvaltı yemenin iştahı arttığını, özellikle de tatlı isteğini arttırdığını göstermektedir. Bilim insanları obezite hastalarının yanı sıra sağlıklı insanların da kilo vermek ve metabolik hastalıkları önlemek için büyük bir akşam yemeği yerine büyük bir kahvaltı yapmalarını önerdiler.
The Endocrine Society. "People who eat a big breakfast may burn twice as many calories: Study finds eating more at breakfast instead of dinner could prevent obesity." ScienceDaily. ScienceDaily, 19 February 2020.
+ Tüm Referansları Göster