Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Gelişmekte olan ülkelerde parazitik hastalıklar ya da malnütrisyonun neden olduğu bir kan hastalığı olan anemi genellikle bu ülkelerde tanı almayan yaygın bir sağlık sorunudur. Öte yandan dünyanın her yerinde lösemi ya da diğer hastalığa sahip çocuk ve yetişkinlerde kan transfüzyonuna ihtiyaç olup olmadığına karar verebilmesi için de sık sık kan tahliline ihtiyaç duyulmaktadır.

Her iki durumda da doktorlar kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olan hemoglobini ölçmektedirler. Bu basit ölçümü yapmak için sağlık hizmeti sağlayıcılar intravenöz olarak ya da bir iğne yardımıyla kan almak ya da non-invaziv hemoglobin ölçen özel cihazlara binlerce dolar harcamak zorundadır.

Günümüzde bu iki durum bir zorunluluk olmaktan çıkmak üzere gibi görünmektedir. Washington Üniversitesi’nden bir grup elektrik mühendisi ve bilgisayar bilimci, akıllı telefon kamerasını kullanarak anemi taraması yapan ve hemoglobin derişimlerini öngören bir uygulama geliştirdiler. Çalışmanın önümüzdeki günlerde "En İyi Makale ödülünü almak üzere Almanya’da sunulması bekleniyor.

31 kişilik ilk deneyde sadece bir akıllı telefon modifikasyonu ile uygulama, FDA tarafından non-invaziv hemoglobin ölçümü için onaylanmış Masimo Pronto ile aynı performansı gösterdi. Gelişmekte olan ülkelerde halk sağlığı çalışanlarının her türlü özel durum için ayrı ayrı özelleşmiş cihazı olduğunu söyleyen araştırmacılar amaçlarının bütün bu görüntüleme araçlarının bir ortak platformda, bir akıllı telefonda buluşmasını istediklerini söylediler.

Hastanın parmağının üzerinden telefonunun kamera flaşının ışığının geçirilmesiyle uygulama kişinin kan rengini analiz ediyor ve buna dayanarak hemoglobin derişimini tahmin ediyor. Araştırmacılar uygulamayı, sadece telefon kamerası flaşı kullanarak, sıradan ampul ile kombine olarak ve düşük maliyetli bir LED aydınlatma eki ile üç farklı senaryoda test ettiler. İlk deneyler sadece telefonun kamera ışığı kullanıldığında hastanın tam kam sayımı (TKS) ile %69’luk bir korelasyon tespit ederken, sıradan ampul kombinasyonu ile bu değer %74’e, küçük LED ışık çemberi eki ile ise %82’ye yükseldi. Araştırmacılar oranların başarısını vurgulamak için Masimo Pronto’nun ölçümlerinde %81’lik bir korelasyon olduğuna dikkat çektiler. Bilim insanları farklı ten renkleri için de farklı algoritmalar geliştirdiklerini söylediler.

Araştırmacılar bu uygulamanın sadece bir başlangıç olduğunu gelecekte sadece akıllı telefon kullanarak daha birçok hastalık için tarama sistemleri geliştirilebileceğini söylediler.

Medikaynak Referanslar

J Langston, Washington University, UW Today, September 7th 2016

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler