Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Genellikle diyet uzmanları şekerin kesilmesinin kilo vermeye ve sağlığı iyileştirmeye yardımcı olabileceğini söylemektedir. Bununla birlikte, Japonya’da yapılan yeni bir araştırma, vücudumuzun glikoz gibi maddeleri nasıl kullandığının, hepsini bir arada kesmekten daha önemli olabileceğini bulmuştur. Tokyo Metropolitan Üniversitesi'nden araştırmacılar, meyve sineği deneylerinde glikoz alımını iyileştirmenin yaşam sürelerini önemli ölçüde artırabileceğini gözlemlemişlerdir. Yapılan bu yeni çalışma insanlar için beyinde daha iyi glikoz alımının, daha uzun ve daha sağlıklı yaşamlar için anahtar olabileceğini öne sürmüştür.

Çalışma yazarları, daha iyi glikoz alımına sahip yaşlı sineklerin, doğal olarak yaşla birlikte gelen azalmış motor işlevini telafi edebildiğini belirtmişlerdir. Bu durum, deneyde böceklerin daha uzun ömürlü olmasına yol açmıştır. Araştırmacılar, bunu daha iyi bir diyetle birleştirirken, bunun yaşlı insanlarda yaşam süresinin uzamasına yol açabileceğini öne sürmüşlerdir. Konu enerji olduğunda, çalışma beynin çok fazla güce aç bir organ olduğunu ortaya koymuştur. Bilim insanları beynin oksijenin yüzde 20'sini ve vücudunuzun aldığı glikozun dörtte birini tükettiğini belirtmişlerdir. Vücut her şeyi güçlendirmek ve adenozin trifosfat (ATP) oluşturmak için glikozu (basit bir şeker) kullanmaktadır. Araştırmacılar bunların, glikoliz adı verilen bir süreçle oluşan vücuttaki enerji kuryeleri olduğunu ifade etmişlerdir.

İnsanlar yaşlandıkça, beyin hücreleri ATP yapma konusunda daha az yetenekli hale gelmektedir. Araştırmacılar, daha az ATP ile vücuda daha az glikoz gelmesi arasında da bir bağlantı olduğunu belirtmişlerdir. Sağlık uzmanları, yaşlandıkça ne kadar yediğimizi izlemenizi tavsiye edebilmesine karşın çalışma daha fazla yiyecek ve daha fazla glikozun bu ATP sürecini beslemeye yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. Öte yandan Japon ekibi, sağlıklı beslenmenin de daha uzun bir yaşam için geçerli olduğunu hala kabul ettiklerini belirtmişlerdir. Deneyleri, bu iki rakip felsefe arasındaki dengeyi bulmaya çalışmıştır.

Vücudun glikozu ATP'ye dönüştürme yeteneği

Doçent Kanae Ando ve ekibi, Drosophila meyve sineklerini kullanarak vücudun glikozu ATP'ye dönüştürme yeteneğini incelemişlerdir. İlk olarak, yaşlı sineklerin beyin hücrelerinde daha düşük ATP seviyelerine ve daha düşük glikoz alımına sahip olduklarını doğrulamakla birlikte, çalışmaları, nedenin glikoliz için daha az enzime ihtiyaç duyan yaşlı sinekler olduğunu keşfetmiştir. Araştırmacılar, sinekleri hGut3 adı verilen daha fazla glikoz taşıyan protein üretmek için genetik olarak değiştirdiklerini bildirmişlerdir. Sonuçlar, bu belirli proteinlerden daha fazlasına sahip olmanın, hücrelerdeki ATP sayısını önemli ölçüde artırdığını ortaya koymuştur. Ek olarak, ekip daha fazla hGut3'e sahip olmanın, yaşlılıkta oluşan glikoliz enzimlerindeki azalmayı yavaşlatmaya yardımcı olduğunu keşfetmiştir.

Çalışma bunun, organizmalar yaşlandıkça hücrelerde meydana gelen normal hasarı durdurmasa da, meyve sineklerinin daha iyi glikoz alımları sayesinde motor fonksiyonlarında daha az sorun yaşadıklarını göstermiştir. Deneyin ikinci bölümünde, ekip ayrıca daha iyi glikoz alımına sahip sinekleri kısıtlayıcı bir diyete soktuklarını ve bu sineklerin daha da uzun ömürlü olduklarını gözlemlediklerini belirtmişlerdir. Araştırmacılar, vücutta artan glikoz alımının aslında beyin hücrelerine daha fazla glikoz göndermediğini keşfetmişlerdir. Bunun yerine Ando ve ekibi, glikoz alımını iyileştirmenin vücudun tükettiği glikozu daha verimli kullanmasına yardımcı olduğuna inandıklarını belirtmişlerdir. Araştırmacılar bunun da beynin yıllarca ve yıllarca işlevini sürdürmesi için ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretmesine yardımcı olduğunu ifade etmişlerdir.

Medikaynak Referanslar

Chris Melore,  Don't cut the sugar? Improving glucose uptake in the brain may lead to longer lifespan, Study Finds, January 18, 2021

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler