
Fransız firması GenSight Biologics, tedaviyi ilk alan kişinin laboratuvar testlerinde farklı nesneleri tanıyabildiğini gösteren sonuçlar yayınladı. Optogenetiğin ortak mucidi Boston'daki MIT’den Ed Boyden, insan optogenetiği üzerine ilk yayını görmek heyecan verici" diyor.
Beyin hücrelerini ışığa tepki verecek şekilde değiştirerek hassas bir şekilde kontrol edilmesini sağladığı için optogenetik yaygın olarak kullanılan bir laboratuvar aracı haline gelmiştir. Hayvanlarda kullanıldığında beyin hakkında birçok keşfe yol açmıştır ancak insanlarda beyin bozukluklarını tedavi etmek için sınırlı tıbbi potansiyele sahip olduğu düşünülmektedir çünkü ışığı kafanın içine almak için optik fiber kablo yerleştirilmesi gerekir.
Bununla birlikte, birkaç grup körlük için bir tedavi olarak geliştirmeye çalışmaktadır çünkü gözdeki sinir hücreleri dış ışığa maruz kalmaktadır. Hedeflenen durumlardan biri, gözün arkasındaki bir doku diski olan retinanın yavaş yavaş bozulduğu ve ışık tespit eden hücrelerin öldüğü kalıtsal bir hastalık olan retinitis pigmentosadır. Gensight'ın tedavisi ile, ışık tespit tabakasının altındaki sinir hücrelerine başlangıçta alglerde bulunan bir gen enjekte edilir ve bu da onları kehribar ışığına yanıt olarak yeniden yapar. Görebilmek için, alıcıların sıradan ışığı kehribar dalga boylarına dönüştüren kameralar ve işlemcilerle gözlük takmaları ve sinyali artırmaları gerekir, böylece ışık değiştirilen hücreler tarafından tespit edilebilir.
Bu tedaviyi ilk alan Fransa Brittany'den 58 yaşındaki bir adam, yaklaşık bir yıl sonra, yaya geçitlerindeki siyah beyaz çizgilerini görebildiğini keşfetti. O zamandan beri, bir telefon, mobilya veya kapı gibi nesneleri algılayabildi. Laboratuvar testlerinde, önündeki nesneleri saymayı ve bulmayı başardı ancak hala yüzleri tanıyamıyor.
GenSight ekibiyle birlikte çalışan Paris Vizyon Enstitüsü'nden José-Alain Sahel, adamın vizyonunun daha da gelişebileceğini, çünkü beynin gözlerden gelen olağandışı sinyalleri işlemeyi öğrenmesinin zaman aldığını söylüyor. "Muhtemelen meydana gelen şey, retina ve beyindeki bağlantının yeniden şekillenmesidir diyor. Gözlüklerini de takan kişi eğitimden geçerken laboratuarda ayarlanması gerekiyor, ancak bu, Covid-19 pandemisi nedeniyle kesintiye uğramıştır.
İngiltere’de iki kişi aynı gen terapisini aldı ancak herhangi bir eğitim almadı ve bu nedenle henüz görmelerinde herhangi bir iyileşme olmadı. Yakın dönemde dört kişi de yüksek dozlar aldı ve ekip onların daha büyük fayda göreceğini umuyor.İsviçre'nin Basel kentindeki moleküler ve klinik oftalmoloji Enstitüsü'nden ekip üyesi Botond Roska, şu anki haliyle, yaklaşımın yüzlerin okunmasına veya tanınmasına izin verecek kadar iyi bir vizyon sağlayamayabileceğini söylüyor. "Bunun için çok yüksek çözünürlüğe ihtiyacınız var. "Mart ayında bildirilen bir ABD firma Bionic Sight, kör ya da neredeyse kör olan dört kişinin, optogenetik tedavisi sayesinde önlerindeki nesnelerin ışığını ve hareketini algılayabildiğini, ancak henüz bu bulgular hakkında bilimsel bir makale yayınlamadığını bildirdi.
Bionic Sight'ın tedavisi, Gensight'a farklı bir gen sunar ve ayrıca gözlük gerektirir. Bir basın açıklamasında, Bionic Sight, daha yüksek dozda gen terapisi alan iki kişinin, ışık duyarlılığında diğer ikisinden daha fazla bir artış izlendiğini açıkladı.
Körlük için farklı bir gen terapisi geliştiren University College London'dan Michel Michaelides görme alanındaki küçük gelişmeler bile neredeyse kör olan biri için büyük bir etkiye sahip olabilir, diyor. Ancak, burada olduğu gibi retinalarında ciddi bozulma olan insanları hedef almak, onlara tam görüş kazandırmanın zor olabileceği anlamına geliyor ama bu bir umut kırıntısı diye ekliyor.
Wilson, C. (2021) Partial sight restored for man who is blind thanks to optogenetics, New Scientist. Available at: https://www.newscientist.com/article/2278405-partial-sight-restored-for-man-who-is-blind-thanks-to-optogenetics/ (Accessed: 23 June 2021)
+ Tüm Referansları Göster