
Otomatik cinsiyet tanıma teknolojisi günümüzde zaten mevcut olsa da, var olan yöntemler statik görüntüler kullanır ve sabit yüz özelliklerini karşılaştırır. Bradford Üniversitesi tarafından yapılan yeni araştırmada ise, gülümsemenin dinamik hareketini erkekler ve kadınlar arasında otomatik olarak ayırt etmek için kullanan ilk araştırma olma özelliğini taşıyor.
Araştırma ekibi, başta gözler, ağız ve burnun etrafı olmak üzere çalışmada kullanılacak sistem için yüzdeki 49 yer işareti çizdi. Bunu, altta yatan kas hareketlerinden kaynaklanan yüzün nasıl değiştiğini değerlendirmek için kullandılar ve gülümsemenin farklı noktaları arasındaki mesafeyi ölçerek ve hareket akışını değerlendirerek ölçtüler. Daha sonra kadınlar ve erkekler arasında gözlemlenebilir farklılıklar olup olmadığını test ettiler ve kadınların gülümsemelerinin daha geniş olduğunu gördüler.
Kadınlar Daha Geniş Bir Gülümsemeye Sahip
Baş araştırmacı, Bradford Üniversitesi'nden Profesör Hassan Ugail: "Kadınların gülüşlerini daha net gösterdikleri düşünülüyordu ve araştırmalarımız da bunun doğru olduğunu ortaya koyuyor. Kadınlar kesinlikle daha geniş gülümsüyor, ağızlarını ve dudak bölgelerini erkeklerden daha fazla genişletiyorlar."
Ekip analizlerini kullanarak bir algoritma oluşturdu ve 109 kişinin gülümsedikleri sırada çekilen video görüntüsünü kullanarak test etti. Bilgisayar, vakaların %86'sında cinsiyetleri doğru bir şekilde belirleyebiliyordu ve ekip doğruluğun kolayca geliştirilebileceğine inanıyor. Araştırmacılar bu araştırmayı, sadece kavramı test ettiklerinden dolayı oldukça basit bir makine sınıflandırması kullanarak yaptılar, ancak daha sofistike yapay zeka kullanıldığı zaman, tanıma oranları artıracaktır.
Bu sistem, bir gülümseme sırasında yüzün altında yatan kas hareketini ölçtüğü için, örneğin, cerrahi sonrası, fiziksel özellikler değişse bile, bu dinamiklerin aynı kalacağı düşünülüyor.
Ugail H. et al. Is gender encoded in the smile? A computational framework for the analysis of the smile driven dynamic face for gender recognition. The Visual Computer, 2018; DOI: 10.1007/s00371-018-1494-x
+ Tüm Referansları Göster