
Sağlıklı yaşamın anahtarı sedanter yaşam tarzından uzak durmak olarak bilinmektedir. Daha hareketli bir yaşam sürerek daha sağlıklı bir hayat sürmek mümkündür. Peki vücut kas kitlesini korumak ve sağlığın kötüleşmemesi için minimum gerekli süre nedir? Yeni bir çalışmada araştırmacılar bu sorunun yanıtını aradı. Çalışmaya küçük çocukları olan toplam 133 ofis çalışanı katıldı. Katılımcılar iki grupta randomize edildi. Müdahale grubunun katılımcılarına, iş yerinde ve boş zamanlarda oturmayı azaltmaları için ne gibi stratejiler geliştirebileceklerini belirlemek için özel danışma sağlandı. Katılımcılar, günlük hayatları elverdiği düzeyde kişisel hedeflerini belirlediler. Çalışma süresinin en yaygın amacı, çalışırken ve kahve molalarında oturma sürelerini yarıda kesmekti. Boş vakitler için en yaygın hedefler aktif şekilde işe gidiş geliş ve ailenin aktif vakit geçirmesiydi.
Başlangıçta, katılımcılar iş yerinde günde 5.6 saat süreyle ve boş zamanlarda günde 3.8 saat süreyle sedanter yaşam sürmekteydi. Danışmanlık sonrasında, hafif aktiviteler artarken, sedanter zamanları günde 21 dakika azaldı. Müdahale grubunun yıl sonunda halen sedanter vakitleri 8 dakika daha azken, kontrol grubunda ise hafifçe artma eğilimi mevcuttu. Erkekler için olmasa da kadınlar, iş yerinde oturma süresini azaltıp hafif aktiviteyi arttırmayı başardılar. Bir yıl boyunca çeşitli sağlık işaretleri izlendi. Danışmanlıktan sonra, müdahale grubunun açlık glikoz seviyelerinde hafif düşüş görüldü. Kolestrol taşıma kapasitesinin yeni bir biyobelirteci olan ve kardiyovasküler riski gösteren Apolipoprotein B-Apolipoprotein A-1 oranı, yıl boyunca iyileşti. Aynı zamanda, müdahale gruplarında bacak kası kütlesi korunurken, kontrol grubunun kas kitlesi yarı yarıya azaldı.
Yazarlara göre bu çalışma, yoğun bir hayat süren insanların yerleşik zamanını azaltmanın mümkün olduğunu göstermektedir. Özel danışmanlıkla bunun sağlanmış olması önemlidir, çünkü yaşlandıkça sedanter zaman artmaya eğilim gösterir. Özel yaşamda da ebeveynler ilk önce çocuklarıyla geçirdikleri zamanlarının kendileri için faydalı olmadığını düşünebilirler, ancak bu şekilde oturma saatlerini ve zamanlarını azaltabilirler Fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzı elde edinmeleri çocukları için de iyi bir örnek oluşturur. Epidemiyolojik çalışmalar, artan oturma süresinin tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve erken ölümle ilişkili olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, yerleşik zamanı azaltmanın mümkün olduğunu ve yerleşik zamandaki küçük bir azalmanın bile sağlıklı bir hayat için yararlı olabileceğini gösteren ilk araştırmalar arasındadır.
Pesola AJ et al. Accelerometer-assessed sedentary work, leisure time and cardio-metabolic biomarkers during one year: Effectiveness of a cluster randomized controlled trial in parents with a sedentary occupation and young children. PLOS ONE, 2017; 12 (8): e0183299 DOI: 10.1371/journal.pone.0183299
+ Tüm Referansları Göster