Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Bugüne kadar yapılan araştırmaların çoğu, C, E ve A vitaminleri ve karotenoidler gibi yaygın olarak bilinen antioksidanların yaşa bağlı maküler dejenerasyon (AMD) riski ve progresyonu üzerindeki etkilerini incelemiştir. Bununla birlikte, flavonoidler de dahil olmak üzere, antioksidan ve anti-enflamatuar özelliklere sahip gelecek vaat eden fitokimyasallar üzerinde sınırlı araştırma bulunmaktadır. Flavonoidler hemen hemen tüm meyve ve sebzelerde bulunan güçlü antioksidanlardır ve bağışıklık sistemi için önemli anti-enflamatuar faydaları vardır. Çay, elma, kırmızı şarap ve portakal gibi gıdalar flavonoidleri içeren yaygın gıdalardandır.

50'sinin üzerinde her yedi Avustralyalıdan birinde maküler dejenerasyon belirtileri mevcuttur. Yaş, bilinen en güçlü risk faktörüdür ve hastalığın 50 yaşından sonra ortaya çıkması daha muhtemeldir. Şu anda hastalığın tedavisi yoktur. Westmead Institute of Medical Research'den araştırmacılar 50 yaş üstü 2.000'den fazla Avustralyalı yetişkinle görüştüler ve 15 yıllık bir süre boyunca onları takip ettiler. Araştırmacılar, toplam flavonoidlerin ve yaygın flavonoid sınıflarının diyet alımı ile AMD prevelansı ve 15 yıllık insidansı arasındaki bağımsız ilişkileri değerlendirmeyi amaçladılar. Araştırmada veriler, 1992 yılında başlamış olan baz popülasyon tabanlı bir çalışma olan Blue Mountains Eye Study'den derlendi.

Flavonoid Alımı AMD Riskini Azaltıyor

Bu popülasyona dayalı kohort çalışmasında, başlangıçta ≥49 yaş olan 2856 ve 15 yıl sonra 2037 yetişkin prevalans ve insidans analizlerine dahil edildi. Diyet alımı, bir yarı kantitatif gıda-frekans anketi (FFQ) kullanılarak değerlendirildi. FFQ'daki gıdaların flavonoid içeriğinin tahminleri USDA Flavonoid, Isoflavone ve Proanthocyanidin veri tabanları kullanılarak değerlendirildi. AMD, retinal fotoğraflardan değerlendirildi.

Kesitsel analizde, toplam flavonoid alımındaki her 1-SD artış, herhangi bir AMD için azalmış olasılık ile ilişkiliydi. Toplam flavonollerin ve toplam flavanonların besin alımındaki her 1-SD'lik artış, herhangi bir AMD prevalansının azalması ile ilişkili bulundu. Çok değişkenli düzeltmeden sonra, toplam flavanon ve hesperidin alımının artması ile AMD olayı olasılığının azalması arasında marjinal olarak anlamlı bir eğilim gözlenmiştir. Başlangıçta hiç portakal tüketmeyenlerle karşılaştırıldığında günde ≥1 portakal porsiyonu tükettiğini bildiren katılımcılar, 15 yıl sonra daha düşük AMD riskine sahipti.

Araştırmacılar, bulguların, flavonoidlerin diyet alımı ile AMD olasılığı arasında bağımsız ve koruyucu bir ilişki olduğunu düşündürdüğünü belirttiler. Bu bulguları doğrulamak için ek prospektif kohort çalışmaları gerektiğini eklediler.

Medikaynak Referanslar

Bamini Gopinath Gerald Liew Annette Kifley Victoria M Flood Nichole Joachim Joshua R Lewis Jonathan M Hodgson Paul Mitchell. Dietary flavonoids and the prevalence and 15-y incidence of age-related macular degeneration. American Journal of Clinical Nutrition, 2018.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler