
İspanya’da Alicante Üniversitesi’nden uzmanlar uzun süreli güneş maruziyetinin lenste gelişen değişiklik olasılığını arttırdığını buldular. Araştırmacılar bu komplikasyonlardan korunmak için ise doğru güneş gözlüğü seçiminin önemini vurguluyorlar. Güneşten yayılan zararlı radyasyonun büyük çoğunluğu atmosfer tarafından absorbe edilmesine rağmen Dünya’nın yüzeyine ulaşan ultraviyole ışınların deri yanıklarına ve gözün retina ve kornea gibi yapılarında komplikasyonlara neden olduğunu aktarıyorlar. Çalışmada yaz aylarında güneşe maruz kalınarak geçirilen her bir saatte lenste değişiklik gelişme olasılığının %4 arttığının altı çiziliyor. Ultraviyole radyasyon birikerek retinada fotoreseptörlerde problemlere ve görmede progresif kötüleşmeye, maküler dejenerasyona ya da pterjium (sörfçü gözü) başlangıcına neden oluyor.
Araştırmacılar yaz aylarında özellikle sabah 10:00 ile öğleden sonra 16:00 arasında uygun bir güneş gözlüğü kullanımı ile bu olasılığın %2 azaltılabildiğine dikkat çekiyorlar. Bu noktada en önemli sorunun doğru gözlüğü seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiği olduğunu belirtiyorlar. Güneş gözlüğü için en önemli gerekliliklerden birinin Avrupa ‘CE’ damgasını taşıyor olması yani Avrupa güvenlilik standartlarına uygun olması olduğunu aktarıyorlar. Görme sağlığı için gözlük kullanımı ve seçiminin büyük önem arz ettiğini bu yüzden gözlük seçiminde bir göz hekiminin önerisine göre hareket edilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Filtre kategorisine göre gözlük seçimi yapmak ve buna karar verirken bulunulan yer ve aktiviteye dikkat etmek gerekiyor. UV filtreleri 0’dan 4’e kadar toplam 5 kategoride sınıflandırılıyor. Örneğin; araba kullanırken duruma göre kategori 1, 2 ve 3 filtreli lensler öneriliyor. Kategori 4 tercih edilmesi trafik işaretlerini algılamayı engelleyebiliyor. Bununla birlikte su kenarında ya da dağa doğru gidildiğinde güneş ışınları daha güçlü yansıdığı için bazen kategori 4 kullanımı gerekli olabiliyor.
Araştırmacılar özellikle çocukların ve yaşlıların gözlük seçimi konusunda daha titiz davranmaları gerektiğini vurguluyorlar. Çocukların ultraviyole radyasyona daha duyarlı olduklarını ve lenslerinin yetişkinliğe kadar oldukça saydam olduğunu bu nedenle çocuklar için kategori 2-3’ün önerildiğini aktarıyorlar. Ayrıca çocukların kullanacağı gözlüklerin lensleri ve çerçevelerinin oldukça sağlam olmasına özen gösterilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. Yaşlı bireyler içinde aynı kategori gözlükleri öneriyorlar.
Araştırmacılar gözlüklerin fiyatlarının kesinlikle kalite göstergesi olmadığını bununla birlikte lenslerin renklerinin koruma düzeyiyle ilgili olmadığını belirttiler. Çok koyu lenslerin ultraviyole ışığı doğru şekilde filtreleyemediklerini, pupil dilatasyonunda artmaya ve gözün içine giren radyasyon miktarında artmaya neden olduklarını söylüyorlar.
Asociación RUVID. "The importance of being protected: How to choose your sunglasses." ScienceDaily. ScienceDaily, 9 August 2016.