Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Yapılan yeni bir çalışma, güneşten koruyuculardaki kimyasalların insanları güneş ışınlarından korumasına yardımcı olduğunu, ancak bazı güvenlik sorularını gündeme getiren seviyelerde de vücutta emildiklerini doğrulamıştır. Araştırmacılar ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından yapılan çalışmanın, 2019 araştırmasının bir takibi olduğunu belirtmiştirler. Yapılan her iki çalışmanın da aynı sonuca vardığı bildirilmiştir. Popüler güneş kremlerindeki aktif bileşenlerin, güvenli olduğu varsayılabilecekleri FDA eşiğini aşan seviyelerde kana emilebildiği gibi bununla birlikte, hem ajans hem de cilt kanseri uzmanları, güneş koruyucu bileşenlerin herhangi bir zarara neden olduğunun kanıtı olmadığını vurgulamakta gecikmemişler ve insanların güneş yanıklarını önlemek ve cilt kanseri riskini azaltmak için ürünleri kullanmaya devam etmeleri gerektiğini belirtmişlerdir.

FDA'nın İlaç Değerlendirme ve Araştırma Merkezi direktörü olan Dr. Janet Woodcock bir bileşenin deriden ve vücuda emilmesi, içeriğin güvensiz olduğu anlamına gelmediğini aksine, bu bulgunun, özellikle kronik kullanımda güneşten koruyucu bileşenlerin sistemik maruziyetinin güvenliğini ve etkisini belirlemek için daha fazla endüstri testi yapılmasını gerektirdiğini belirtmiştir. Geçen yıl, FDA araştırmacıları yaygın olarak kullanılan güneş koruyucu losyonlar ve spreylerdeki dört aktif bileşenin bir çalışmasını rapor etmiştirler. Yapılan bu çalışmada, dördünün de mililitrede (ng / mL) 0.5 nanogramı aşan konsantrasyonlarda çalışma gönüllülerinin kan dolaşımına emildiğini bulunmuş olup bu durumun, ek güvenlik testinden feragat etmek için FDA tarafından belirlenen eşik değeri olduğu belirtilmiştir. Yeni çalışmada, üç ek güneş koruyucu formülasyonu ile birlikte üç aktif bileşeni daha test etmiş olup yine, test edilen tüm kimyasallar, güvenlik testi işaretini aşan seviyelerde gönüllülerin kan dolaşımına emildiği belirtilmiştir. San Francisco Kaliforniya Üniversitesi'nden bir dermatolog olan Dr. Kanade Shinkai, tüm reçetesiz satılan ilaçlar gibi güneş koruyucu kimyasalların da, sistematik olarak FDA güvenlik eşiği seviyesinin üzerinde emildikleri gösteriliyorsa güvenlik testlerine tabi tutulması gerektiğini ifade etmiştir. Shinkai, iki FDA çalışmasının ortak güneş koruyucu bileşenlerin emilimini açıkça gösteren ilk çalışma olduğunu ve bunun tehlikeli olup olmadığı hala bilinmediğini, ancak bu durumun, güvenlik testlerine duyulan ihtiyacı vurguladığını belirtmiştir.

Güneş koruyucular cilt kanseri riskini azaltabilir

Çoğu güneşten koruyucusundaki aktif bileşenler, avobenzon, oksibenzon, oktocrylene ve ecamsule gibi kimyasalları içermektedirler ve UV radyasyonunu güneşten emerek ve az miktarda ısıya dönüştürerek çalışırlar. Bu kimyasalların insan sağlığına zarar verdiğine dair bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak, FDA, hayvan araştırmalarının bazılarının, özellikle de oksibenzonun hormon aktivitesini bozup bozmayacağına dair soruları beraberinde getirmiştir. Yapılan bu son çalışmada, dört güneş koruyucu sprey veya losyondan birini kullanmak için rastgele atanmış 48 sağlıklı insan bulunduğu ve katılımcıların, ürünleri vücudun çoğuna, birinci günde bir kez ve daha sonra sonraki üç gün boyunca günde dört kez uyguladıkları belirtilmiştir. Çalışmada çoğu katılımcıda, aktif bileşenlerin tek bir uygulamadan sonra FDA eşiğinin ötesindeki seviyelerde emildiği bulunmuş olup sıklıkla vücutta durduğu tespit edilmiştir. Gönüllülerin yarısından fazlasında, yedi güne kadar avobenzon, oktisalat ve oktinoxate seviyeleri yüksek kalırken, homosalat ve oksibenzon 21 gün boyunca eşiğin üstünde kaldığı bildirilmiştir. Ancak, Amerikan Dermatoloji Akademisi (AAD) üyesi ve Washington DC'deki George Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde profesör olan Dr. Adam Friedman, FDA işaretini aşan seviyelerin bile çok düşük olduğunu ve tüm bu çalışmanın, kandaki çok küçük miktarlarda güneş koruyucu bileşenlerini tespit etmenin mümkün olduğunu gösterdiğini belirtmiştir. AAD başkanı Dr. George Hruza, güneş koruyucuların cilt kanseri riskini azaltabileceğinin açık olduğunu AAD, herkesin gölge aramasını, hafif ve uzun kollu gömlek, pantolon, geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü dahil olmak üzere koruyucu kıyafetler giymesini ve maruz kalan tüm ciltlere 30 veya daha yüksek SPF'li geniş spektrumlu bir güneş kremi sürmesini önerdiğini ifade etmiştir. Dr. Shinkai kimyasal bazlı güneş kremlerinden kaçınmak isteyen insanlar için çinko oksit veya titanyum dioksit içeren mineral güneş kremlerini bir alternatif olabileceğini ve bunların cilt yüzeyinde oturduğunu ve bir kalkan görevi gördüğünü belirtmiştir.

Medikaynak Referanslar

Sunscreen Chemicals Absorbed Into Body, Study Finds, Drugs.com MedNews, Jan. 21, 2020

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler