
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Covid-19 salgınının fiziksel hasarlarının yanında sebep olduğu psikolojik sorunlar da üzerinde durulması gereken bir konu olarak görülmektedir. Öksürük, hapşırık gibi solunum tepkileri olmayan insanlardan kaçınıyor, gerek duyulmamasına rağmen her türlü sosyal temastan kaçınıyor ve ev ortamı da dahil her alanda maske takmaktan vazgeçemiyorsanız Koronafobi belirtileri gösteriyor olabilirsiniz. "Koronafobi nedir? sorusuna, Covid-19 salgını ile ilgili duyulan kaygıların önlenemez bir korkuya dönüşmüş hali yanıtı verilebilir. Pandemi sürecinde gelişen küçük kaygılar normal olarak kabul edilse de bu durumun büyüyerek yaşamı derinden etkilemesinin önlem alınması gereken sosyo-psikolojik bir sorun olduğu ifade ediliyor. Koronafobiye karşı önlem alınmadığında bu durum paranoyaya kadar ilerleyebiliyor.
Koronafobi Belirtileri
Teknolojinin olmadığı ve tıbbın yeterli derecede gelişmediği dönemlerde insanlık ciddi salgınlarla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Toplu ölümlere, maddi ve manevi kayıplara yol açan bu salgınlar insanların bilinçaltına derin bir yara olarak işlenmiştir. Uzun yıllardan bu yana ilk kez bir salgın hastalıkla mücadele içine girilmesiyle bu durum Koronafobi gibi psikolojik tepkileri de beraberinde getirmiştir. Hem bedenen hem de ruhen yorulan insanlar ölüm korkusuyla baş etmek için farklı yollar arar olmuştur. Hem sosyal hem de psikolojik bir kaçınma durumu olarak da tanımlanabilen Koronafobi belirtileri arasında bazı belirgin noktalar bulunuyor. Bu belirtilerden birkaçının sizde var olduğunu düşünüyorsanız profesyonel bir yardım almayı deneyebilirsiniz. Psikolojik çökkünlük durumunun önlem alınmadığı takdirde fiziksel sonuçlar da doğurabileceğini aklınızda tutmanız gerekir. Koronafobi belirtilerinden bazıları şunlardır:
● Koronavirüs bulaşma ihtimaline karşı duyulan aşırı korkunun sonucunda kaçınma durumlarının yaşanması.
● Ev içinde maske takma, aşırı titizlik, yüzeylere dokunamama gibi takıntılı davranışlar gösterme.
● Çamaşır suyu ya da aşırı alkol içme isteği.
● Covid-19 semptomları gösterenlerin pozitif olmasalar bile bu semptomları felaket senaryosuna dönüştürüp sağlık kuruluşlarına başvurması.
● Aralıksız olarak salgınla ilgili haber ve videolar izleme, günlük yaşamı etkileyecek derecede salgın paylaşımlarını takip etme.
● Sürekli salgınla ilgili konuşmalar yapma.
● Ateş olmasa bile ateşli gibi hissetme ya da öksürük gibi yalancı koronavirüs belirtileri gösterme.
Koronafobi Tedavisi Nedir ve Nasıl Yenilir?
Covid-19 salgınının ilk dönemlerinde virüs ve bulaşma yolları hakkında yeterli bilgiye sahip olunmaması, hastalığın bir ilacı ya da aşısı bulunmaması nedeniyle endişeli günler geçirilmesi normal karşılanmıştır. Alınan önlemler sayesinde hastalığın seyri zaman zaman azalarak devam etmiştir. Aşılamanın başlaması ve yeni normal hayata dönülmesi ile birlikte bu önlemlerde bazı esneklikler sağlanabilmiştir. Koronafobi tedavisi için bir uzmandan destek almak oldukça önemlidir. Yaşam tarzınızda yapacağınız ufak değişiklikler de bu psikolojik durumu yenmeniz için faydalı olabilir. Düzenli uyku, dengeli beslenme, fiziksel aktiviteler ve yeni hobiler edinme gibi alışkanlıklar Koronafobi ile başa çıkmanızda size yardım edebilir. Etrafınızda Koronafobi belirtileri gösterenler varsa onlara bu durumun geçici olduğunu hatırlatmanız yerinde olabilir. Koronafobi nasıl yenilir diye merak ediyorsanız şu adımları takip edebilirsiniz:
● Salgınla ilgili bilgileri sosyal medya yerine güvenilir kaynaklardan takip etmeye özen gösterin.
● Temizliğinden emin olmadığınız yerlere dokunduğunuzda, öksürdüğünüzde, hapşurduğunuzda ellerinizi yıkayın. Sürekli ve gereksiz yere temizlik yapmaktan vazgeçin.
● Aile içi iletişimi güçlendirmek için birlikte yapabileceğiniz aktiviteler belirleyin. Televizyonda sürekli salgınla ilgili haberleri izlemek yerine ailece kitap okumayı tercih edin.
● Beslenmenize düzen verin ve egzersiz yaparak hem fiziksel hem de mental açıdan kendinizi güçlendirin.
'COVID-19's Psychological Impact Gets a Name ' by John Watson MedScape September 29, 2020.
+ Tüm Referansları Göster