Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Gebe kadınlara ilaç önerirlerken hekimlerde yaygın bir çekince bulunur. İlacın bebeğe zarar vermesi ihtimaline karşı korku yaşanır. Hamile kadınlar genellikle ilaçları inceleyen klinik çalışmalardan hariç tutulduğu için bu konuda çok fazla veri yoktur.

Bu sebeple ABD’deki Federal İlaç İdaresi, hamile kadınların ilaç ve terapiler için klinik çalışmalara ne zaman ve nasıl dahil edileceklerine dair bir kılavuz taslağı yayınladı. Taslakta; hamileliğin ilaç absorbsiyonu üzerindeki etkisi, yapılması gereken preklinik çalışmalar, uygun veri toplama ve güvenlik izleme gibi hususlar ele alınıyor.

Klinik çalışmalara katılan hamile kadınlarla ilgili temel endişe fetusun güvenliğidir. 1950'li ve 60'lı yıllarda sedatif talidomidin geniş kullanımından kaynaklanan korkunç doğum kusurları, gebe kadınları ilaçları test eden çalışmalardan büyük ölçüde dışarıda bırakmaya yönelik karar verilmesine yol açtı.

Kullanılan İlaçlar Bazı Durumlarda Koruyucu Olabilir

Klinik verilerin olmaması, hamile kadınların ilaç kullanmadığı anlamına gelmez. 2011 yılında yapılan bir çalışmada, 25.000'den fazla gebe kadının yüzde 94'ünün gebeliklerinde en az bir reçetesiz veya reçeteli ilaç aldığı tespit edilmiştir. Aynı çalışmada, hamilelik sırasında kullanılan ortalama ilaç sayısının 1976-1978'de 2.5'ten 2006-2008'de 4.2'ye yükseldiği ortaya çıkmıştır. Sadece reçeteli ilaçlara bakıldığında, hamile kadınların yüzde 70'inin en az bir tane kullandığı saptanmıştır.

Ancak, FDA tarafından 2000'den 2010'a kadar onaylanan 172 ilacın, yüzde 98'inde fetusun zarar görme riskini belirlemek için yeterli veri bulunmuyor. Ancak ilaç tedavisiyle ilgili bilinmeyenler olsa da, tedavi edilmezse hamileliğe zarar verebilecek hastalıklar vardır. İlaçlar, anneyi tedavi ederken fetal sağlığı da koruyabilir.

Yani gebelikte ilaç tedavisi düşünüldüğü gibi bir düşman değildir, tersine sağlıklı anneler ve sağlıklı bebekler sağlamak için önemli olan bir araç olabilir. Yayınlanan kılavuzun amacı, bu alandaki araştırmaların ilerlemesini teşvik etmektir. Bu şekilde, kontrollü bir şekilde yapılacak klinik çalışmalar sayesinde ilaçların gebeler ve bebek sağlığı üzerindeki gerçek etkileri anlaşılabilecektir.

  1. Benzer İçerikler