
Hepatoselüler karsinomun (HCC) küresel yükü gün geçtikçe artmakta ve kısa bir süre sonra yıllık 1 milyon vakadan fazlasının görülmesi beklenmektedir. Global açıdan bakıldığında ise kansere bağlı ölümlerde karaciğer kanserleri ikinci sırada yer almaktadır.
Şimdiye kadar yapılmış olan genomik çalışmalar ile HCC'de moleküler değişiklikler hakkında çok sayıda fikir sahibi olunmuştur. Ancak, en yaygın görülen mutasyonlarda genellikle hedefe yönelik bir tedavi bulunmadığı için tedavi etme şansı olmaz ve tümörlerin sadece ~% 25'i potansiyel olarak hedeflenebilir mutasyonları barındırır.
Sürveyans programları sayesinde günümüzde hastaların % 40-50'sinde erken tanı konulması mümkündür. Buna rağmen potansiyel tedavilerin değerlendirildiği noktada, HCC'li hastaların neredeyse yarısı sistemik tedaviler almaktadır. Günümüzde çeşitli tedavi alternatiflerine sahip olsak da elde edilen sağ kalım süreleri hala yeterli görünmemektedir. Bu sebeple yeni terapötik yaklaşımlara hala ihtiyaç vardır.
Moleküler Tanı Oldukça Önemli
İmmün kontrol noktası inhibitörleri HCC tedavi alternatifleri arasına dahil edilmekte ve immünoterapiler ile moleküler hedefli tedavilerin kombinasyonları bağışıklık yanıtını arttıran araçlar olarak ortaya çıkmaktadır. İmmünoterapilere karşı bir yanıtın veya birincil direncin biyobelirteçleri üzerine araştırmalar da ilerlemektedir.
Yeni bir derleme yazısında, HCC'nin tedavisinde kullanılabilecek moleküler hedefler ve tedaviler özetlendi ve biyobelirteç odaklı tedaviler ve immünoterapiler de dahil olmak üzere yakın gelecekte beklenen gelişmeler tartışıldı.
Derlemede son 2 yılda ileri evre HCC'si olan hastalar için tedavi seçeneklerini değiştiren umut verici ve güçlü klinik çalışma sonuçları sunulmuştur. Bu çalışmalarda kullanılan ajanların seçilmesinde yol gösterici olarak yeni nesil sekanslama metodları sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Diğer tedavi alanlarından farklı olarak HCC’de, biyobelirteç çalışmalarında hedefe yönelik ajanların tanımlanması ise oldukça zorlu bir süreçtir.
Çok sayıda moleküler hedefin bir arada değerlendirildiği geniş moleküler profilleme yöntemleri sayesinde hastalardaki mutasyonlar daha doğru bir şekilde tanımlanabilir ve böylece hedefe yönelik tedaviler daha akılcı bir şekilde kullanılabilir.
Llovet JM, et al. Molecular therapies and precision medicine for hepatocellular carcinoma. Nat Rev Clin Oncol. 2018 Oct;15(10):599-616. doi: 10.1038/s41571-018-0073-4.
+ Tüm Referansları Göster