
Hem faktör konsantrasyonlarının uzun süreli düzenli uygulanması hem de gereksinim halinde profilaksi gibi profilaktik tedaviler hemofili hastaları için optimal bakım olarak kanıtlanmıştır. Tam doz profilaksi rejimleri, faktör VIII veya faktör IX seviyelerini 0.01 U mL -1 (%1) 'ın üzerinde tutmayı amaçlamaktadır ve kanama sıklığınının, gereksinim tedavisi ile karşılaştırıldığında % 90 oranında azaltıldığı gösterilmiştir. Collins ve arkadaşları tarafından %1 seviyesinin önemi, FVIII seviyesinin <%1 olduğu her saat için, yıllık kanama oranının çocuklarda %2,2 arttığı ve ergen ve yetişkinlerde %1,4 oranında arttığı gösterilerek doğrulanmıştır. Bununla birlikte, tüm kanamalar 0.01 U mL'den düşük faktör düzeylerinde ortaya çıkmaz ve aynı profilaksi rejiminin, ciddi hemofiliye sahip tüm insanlarda optimal olmadığına dair güçlü kanıtlar vardır. Dahası, yalnızca minimum seviyeleri değil, aynı zamanda hastaların belirli bir seviyenin üstünde geçirdiği zamanda önemlidir yani belirli fiziksel spor ya da çalışma etkinlikleri sırasında hangi faktör seviyesinde olduğu da önemlidir.
Hasta heterojenitesinden dolayı bazı hastalar için standart profilaksi ihtiyaç duyduklarından daha fazla olabilirken, diğerlerinde kanamalardan korumak için hala yeterli olmayabilir. Bu heterojenitenin sebepleri arasında, pıhtılaşma faktörü konsantrastonlarına verilen farklı farmakokinetik yanıtlar, diğer pro- ve antikoagülan faktörler, fiziksel aktivite düzeyleri ve kas-iskelet yapısı ve işlevi sayılabilir. Hastalar ve hekimler, profilaktik rejimi, hastanın kanama fenotipleri, fiziksel aktivite seviyeleri ve çeşitli diğer değişkenlerle uyumlu hale getirmeyi amaçlayan, hastaya özel profilaksi yaklaşımlarına ilgi göstermektedir. Bir grup bilim insanı, farklı klinik durumlarda kullanılmak üzere bir dizi hedef faktör düzeyini tanımlamak için yapılandırılmış uzman görüşlerini kullanmak amacıyla bir çalışma yaptılar. Profilaksi rejiminde uzlaşma sağlamak için modifiye Delphi tekniği kullanıldı. Uzman jüri, hedefleri belirlemek, Delphi tekniği üzerinde eğitim almış ve istenilen uzlaşı seviyesini kabul etmek üzere bizzat görüştüler. Hedefleri, senaryoları ve kombinasyonlarını belirlemek için üç farklı versiyon uygulandı.
Araştırmacılar, 28 senaryo ve sekiz hedef seviye tespit ettiler ve öneriler için kullandılar. Jüri, olumlu veya olumsuz öneriler üzerine istenilen fikir birliğine ulaştılar. Fikir birliğine ulaşılamayan alanlar belirlendi ve gelecek araştırmalar için alanlar olarak önerildi. Önerilen hedeflerin çoğunun geçerliliğinin prospektif olarak değerlendirilmesi önerildi.
A. IORIO et al. Target plasma factor levels for personalized treatment in haemophilia: a Delphi consensus statement, Haemophilia (2017), 1–10.
+ Tüm Referansları Göster