
Bazı antibiyotiklerin ve akne ilaçlarının güneşe karşı cilt hassasiyetini arttırabildiğini biliyor olabilirsiniz, ancak aspirin ve antihistaminikler gibi reçetesiz satılan ilaçlar da güneş yanığı ve kızarıklıklara yol açabilir.
Güneşe duyarlılık yan etkisi olan ilaçlar; alerji, artrit, depresyon, diyabet, hipertansiyon ve akne dahil olmak üzere çok çeşitli durumlar için reçete edilir. Doktorların 'fotosensitivite' dediği bu reaksiyonu yaşamış olabilirsiniz.
Fotosensitivite Nedir?
Fotosensitivite, ilaç gibi bir madde cildinizi güneş ışığına duyarlı hale getirdiğinde ortaya çıkar. İlaç, güneşin ultraviyole ışığıyla (hem UVA hem de UVB) birleşir ve cilt hücrelerinize zarar veren toksik ve inflamatuvar reaksiyonlar oluşturur.
İki tür ışığa duyarlılık vardır. Fototoksisite, sadece güneşe maruz kalan ciltte görülen güneş yanığı benzeri bir etkidir. Saatler sonra ortaya çıkabilir ve en yaygın hassasiyet türüdür. Fotoalerji, cildin güneşe çıkmamış bölgelerini etkileyebilen alerjik bir reaksiyondur. Kızarıklık, pullanma, kaşıntı, kabarcıklar veya kurdeşenlere benzeyen lekeler oluşabilir. Belirtiler tipik olarak güneşe çıktıktan 24 ila 72 saat sonra ortaya çıkar ve ilacı almayı bıraktıktan sonra bile kalabilir.
Kimler Güneşe Duyarlıdır?
Houston Baylor Tıp Fakültesinden Dermatoloji Doçenti Vicky Zhen Ren: "İlaca bağlı fotosensitivite cilt renginden bağımsız olarak tüm bireyleri etkiler, ancak cilt bulguları daha koyu tenli kişilerde daha hafif görünebilir. Koyu tenli hastaların fototoksik yan etkileri yaşamaları pek olası değil çünkü ciltlerindeki daha fazla melanin onlara biraz daha fazla koruma sağlıyor, ancak yine de bir risk var." diyor.
Cildinizi Koruyun
Güneşten uzak durmak en iyi seçenektir. Dışarıda vakit geçirmeniz gerekiyorsa, ağaç, şemsiye veya tente gölgesini tercih edin. UVB radyasyonu maruziyetinin en yoğun olduğu saatlerde (10-16) dışarı çıkmayın.
Dermatologlar, geniş spektrumlu (hem UVA hem de UVB ışığına karşı koruyan), suya dayanıklı ve en az %8 çinko oksit içeren SPF 30+ güneş kreminin yanı sıra SPF 15+ dudak balzamlarını kullanılmasını öneriyor.
Ren: "Güneşe maruz kalmadan 15 dakika önce ve her 2 saatte bir 2-4 yemek kaşığı güneş kremi uygulanmalıdır." diyor.
Cilt Bakımı
Tahriş olmuş cilt ve küçük güneş yanıklarından kurtulmak için serin duş alınması, sade vazelin veya aloe vera içeren nemlendirici kullanılması ve bol su içilmesi öneriliyor.
Ren: "Reçetesiz cilt bakım ürünlerinde cildi daha fazla tahriş edebilecek ve alerjik reaksiyona yol açan hassasiyete neden olabilecek birçok bileşen var. Koku katkı maddeleri, formaldehit, lanolin, oksibenzon veya metilizotiazolinon içeren ürünlerden kaçınmaya çalışın. Çinko oksit ve titanyum dioksit içeren güneşten koruyucuların cilt tahrişine neden olma olasılığı daha düşüktür." diyor.
Hala Bir Retinol Ürünü Kullanabilir veya Yüz Bakımı Yaptırabilir misiniz?
Ren: "Retinoller, retinoidler ve yüz bakım ürünlerinin tümü cilt tahrişine neden olabilir ve bu da daha fazla ışığa duyarlılığa yol açabilir. Cilt tipinize, ilaçlarınıza ve altta yatan tıbbi durumlarınıza göre retinol kullanmanın veya yüz bakımı yaptırmanın artıları ve eksileri konusunda dermatoloğunuza danışmak en iyisidir." diyor.
Dr. Elisabeth Messenger: "Her sabah evden çıkarken güneş kremi sürün ve bunu rutininizin bir parçası haline getirin. Aldığı herhangi bir ilaçtan bağımsız olarak herkes bunu yapmalıdır. Kullanmadığınız zaman bir probleminiz olana kadar güneş kreminin sizin için ne kadar etkili olduğunu anlamazsınız." diyor.
Are Your Meds Making the Sun Extra Harsh on Your Skin? WebMD, June 2022
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/meds-skin-sun-sensitivity
+ Tüm Referansları Göster