
Kanser immünoterapisi günümüzde bir çok kanser türünün tedavisinde kullanılmaya başlandı. Ancak hastaların bir kısmında iyi tedavi yanıtının yanı sıra yönetilmesi gereken advers etkiler de oluşabiliyor. Kolit de, bu tedavileri alan hastaların %40'ında meydana gelebilecek ciddi bir olumsuz olaydır.
Yeni bir çalışmada elde edilen bulgulara göre immünoterapi sonucu kolit gelişen kanser hastalarında semptomlar fekal mikrobiyota transplantasyonu ile iyileşebilir. ABD'li araştırmacılar, Nature Medicine'de yayınlanan bir makalede, iki hastada bu yaklaşımla başarılı olduklarını bildirdiler. İki hastada da, immün kontrol noktası inhibitörlerinin kullanımıyla ilişkili olarak kolit meydana gelmişti.
İki Hastaya Ait Veri Yayınlandı
Her iki hastada da, fekal mikrobiyota transplantasyonu, immün kontrol noktası inhibitörleri ile ilişkili kolitin tamamen iyileşmesini sağladı. Endoskopik değerlendirme ile elde edilen bu önemli iyileşmeler kanıtlandı ve bağırsak mikrobiyotasındaki olumlu değişiklikler bu iyileşmeye eşlik etti.
Bu hastalarda kolitin iyileşmesi transplantasyon tedavisinden sonra klinik ve endoskopik olarak doğrulanabilmiş oldu. Araştırma ekibi bu sonuçlara dayanarak kanser immünoterapisi ile ilişkili kolit için fekal mikrobiyota transplantasyonunun birinci basamak tedavi olarak değerlendirilmesi gerektiğini, çünkü güvenli, hızlı ve uzun süreli bir etkiye yol açtığını vurguladılar.
Araştırmacılar diğer bir grup hastaya da mikrobiyota transplantasyonu yaptılar ve benzer sonuçlar elde ettiler. Bu vakalar vaka serisine dahil edilmedi çünkü bu vakalar için nihai mikrobiyom analizi henüz mevcut değildi. Vakalar arasında tutarlı bir başarı paterni olduğunu belirten araştırmacılar, sonraki basamakta faz çalışmalarına geçeceklerini belirttiler.
İmmünoterapi ile ilişkili kolit rutin olarak, kendileri de ciddi advers olaylara yol açabilen kortikosteroidler ve/veya tümör nekroz faktörü-α (TNF-α) inhibitörleri dahil immünosüpresif tedavi ile yönetilir. Diğer bir yaklaşım ise, immünoterapiyi durdurmaktır. Araştırma ekibine göre fekal mikrobiyota transplantasyonu sayesinde daha etkili ve kesin bir çözüm bulmak mümkün olabilmektedir.
Wang Y, et al. Fecal microbiota transplantation for refractory immune checkpoint inhibitor-associated colitis. Nat Med. 2018 Dec;24(12):1804-1808.
+ Tüm Referansları Göster