
İngiltere'de her yıl 152.000 kişi inme geçirmektedir. İngiltere'de dördüncü en büyük ölüm nedenidir ve tüm inmeden kurtulanların yarısının bir sakatlığı vardır. İnme sırasında ve sonrasında beynin bir bölümüne kan akışı azalarak oksijen eksikliği meydana gelir.
8000’den Fazla Hasta İle 9 Yıllık Bir Çalışma
Stoke Oksijen Çalışması adı verilen çalışmada, inmelerinden kısa bir süre sonra hastalara oksijen verilmesinin daha fazla beyin hasarını önleyebilme ve sakatlık veya ölüm riskini azaltabilme yönündeki etkisi değerlendirildi. 8.000'den fazla hastayı içeren bu çalışma, inme mağdurlarına oksijen verilmesinin iyileşmelerine veya hayatta kalma şansına hiçbir etkisi olmadığını ortaya koydu.
Hem kan pıhtısı hem de beyin kanamasından dolayı inme olduğunda, oksijen açlığı nedeniyle beynin bir kısmı ölüyor ve beynin diğer kısımları dengesiz ve düşük oksijen seviyelerine karşı savunmasız hale geliyor. İnme geçiren hastalar sıklıkla düşük oksijen seviyelerine yol açan solunum sorunları yaşarlar. Çalışmada, beyin fonksiyonunu korumak ve iyileşmeye yardımcı olup olmadığını test etmek için hastanın oksijen seviyelerini normal aralıkta tutmak hedeflenerek düşük doz oksijen sağlandı, ancak bu müdahalenin gerçek bir fark yaratmadığı görüldü.
Üç Farklı Tedavi Grubunda Benzer Sonuçlar Görüldü
Dokuz yıl süren çalışma sırasında, üç gün süreyle sürekli oksijen (gündüz ve gece), üç gece boyunca oksijen desteği sağlanması ve üç gece boyunca rutin oksijen temini sağlanmaması(gerekmedikçe) dahil olmak üzere üç tedavi yapıldı. Sonuçlar, rutin oksijen sağlamakla herhangi bir hastada fonksiyonel sonucu iyileştirmediğini bulmuş ve 90 gün sonra sonuçlarda anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Araştırma İngiltere'de yapılan en büyük inme çalışmalarından biri olup İngiltere'deki inme hastalarını kabul eden tüm hastanelerin yarısından fazlası bu çalışmada yer aldı. Bulgular, klinisyenlerin hastaneye ilk başvurduğunda inme hastalarına nasıl davranılacağını daha iyi anlamalarına yardımcı olacak.
www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170926135111.htm
+ Tüm Referansları Göster