
Sinir sisteminin ve özellikle beynin dejeneratif hastalıkları modern tıbbın tedavi açısından çaresiz kaldığı alanların başında gelmektedir. Bu durum sinir sisteminin özel histolojik ve fizyolojik yapısı ile ilgilidir. Öte yandan tüm bu olumsuzluklar bilim insanlarını bu alanda çalışmaktan alıkoymamaktadır.
Bu alanda umut ışığı oluşturan gelişmelerden bir tanesi Calgary Üniversitesi (UC) ve Hotchkiss Beyin Enstitüsü (HBI) gibi kurumlar tarafından Alzheimer demansı gibi nörodejeneratif hastalıkları incelemek için Calgary Beyin Bankası'nın (CBB) kurulması oldu. Yeni kurulan Calgary Beyin Bankası, bu hastalıkları inceleyen bilim insanlarına hem hastalık durumlarından hem de normal yaşlanmadan insan beyin dokuları sağlayarak yardımcı olmak için tasarlandı. CBB, inme ve demans nöroloğu olan Dr. Eric E. Smith ve nöropatolog olan Dr. Jeffrey T. Joseph tarafından yönetilmekte olup günlük operasyonlar öncelikle Dr. Jeffrey T. Joseph tarafından yapılmaktadır. Calgary Beyin Bankası bir bağış aldığında, sinirbilimci Jeffrey Joseph, dokuyu dilimlemeden, doğramadan ve dondurmadan önce fotoğraf çekmektedir. Yaklaşık iki buçuk saat süren bu hassas süreç, Alzheimer ve amyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi nörodejeneratif bozuklukları araştıran araştırmacılar için beyinleri hazırlar ve korur. Joseph ilk önce iki yarıküreyi ayırarak beyni ikiye böler ve yarısını dokuyu koruyan sıvı bir çözelti olan formalin içine yerleştirir. Bu yarı daha sonra mikroskop lamları veya parafin blokları için küçük numunelere dilimlenecektir. Joseph, dondurma işlemi için beynin ikinci yarısının kesitlerini dikkatlice dilimler ve düzenler. Tüm hazırlık çalışmalarını sadece bir laboratuar teknisyeni yardımıyla yapmaktadır. Bu daha büyük dilimlerin belirli alanları kızılcık büyüklüğünde parçalara ayrılır.
Calgary Beyin Bankası’ndan Örnek Nasıl Kullanılır?
Banka, beynin sadece hipokampus ve neokorteks bölgeleri dahil olmak üzere demans veya hareket bozuklukları ile ilişkili bölgelerini depolamaktadır. Her kızılcık büyüklüğünde beyin parçası, dondurma için iki metal plaka arasına yerleştirilir. Bu plakalar parçaları düz tutar ve kırılgan olmalarını önler. Joseph yavaş yavaş metal plakaları dondurmak için sıvı nitrojene indirir, 30 saniye sonra örnekleri çıkarır ve dondurucudaki tepsilere yerleştirilecek küçük plastik şişelere koyar. Araştırmaları için örnek kullanmak isteyen bilim insanları, bir istek formu doldurmalı ve dokuyu nasıl ve neden kullanmak istediklerini açıklayan bir teklif sunmalıdırlar.
CBB yetkilileri kurdukları bu doku bankası ile zorlu nörodejeneratif hastalıklar alanında umut verici gelişmelerin yaşanmasını bekliyorlar.
A Step-by-Step Look at How Human Brains Are Prepped for Research, Author Mirjam Guesgen, BrainFacts/SfN, hbi.ucalgary.ca, 10 Jul 2019,
+ Tüm Referansları Göster