
Singapur’dan bir grup bilim insanı, insan orta beyninin mini bir versiyonunu geliştirdiler. Kök hücreleri kullanarak 2-3 mm uzunluğunda beyin şeklinde bir doku parçası ürettiler. Bu organoid insan orta beyninin dopaminerjik nöronları ve nöromelanin gibi karakteristik özelliklerini içeriyor. Araştırmacılar ürettikleri bu mini orta beyin ile Parkinson hastalığı ve diğer yaş ile ilişkili beyin hastalıklarının tedavileri için yeni çalışmalar yapılmasına yardımcı olabileceklerini belirtiyorlar.
Mini orta beyin laboratuvarda üretiliyor ve üç boyutlu minyatür dokulardan oluşuyor. İnsan beyninin spesifik parçalarının belli özelliklerine sahip olan bu insan orta beyninin mini versiyonunda ilk kez bir organ modeli içinde siyah pigment nöromelanin bulunuyor. Çalışma ayrıca ilk defa işlevsel olarak aktif dopaminerjik nöronları ortaya çıkarmasıyla bir ilke imza atıyor.
Araştırmacılar insan orta beyninin işitmenin, göz hareketlerinin, görmenin ve vücut hareketlerinin kontrol edildiği bir bilgi otoyolu gibi olduğunu belirtiyorlar. Dopamin üreten dopaminerjik nöronlar burada bulunuyor. Motor kontrol, motivasyon, destek, ödüllendirme ve yönetici fonksiyonlarda dikkat çekici bir rol oynuyor. Yüksek dopamin düzeyleri motor aktivite ve dürtüsel davranışları artırırken düşük dopamin düzeyleri yavaşlamış reaksiyonlara ve Parkinson hastalığı gibi problemlere neden oluyor.
Parkinson hastalığı hastalarda tremor ve bozulmuş motor fonksiyonların görüldüğü dejeneratif bir hastalıktır. Parkinson hastalığının diğer bir sebebi de nöromelanin üretiminde dramatik azalma olmasıdır. Araştırmacılar buluşlarının dünyada 7 ila 10 milyon insanı etkileyen Parkinson hastalığı ile ilgili gelecekte yapılabilecek çalışmalar için anahtar bir rol oynadığını düşünüyorlar.
Araştırmacılar ürettikleri orta beyin organoidinin insan orta beyin gelişimini taklit ettiğini, hücrelerin bölündüğünü, tabakalarda kümelendiğini ve insan beyni gibi iç boyutlu çevrede elektriksel ve kimyasal olarak aktif hale geldiğini belirtiyorlar. Bundan sonra ise daha önce tedavi edilen hastalarda yeni geliştirilmiş ilaçlar ya da var olan ilaçlara bu mini beyinin nasıl tepki vereceğinin test edilebileceğini söylüyorlar.
Araştırmacılar insan beyninin oldukça kompleks bir organ olduğunu ve yeni tedaviler geliştirilmesi ya da bu kompleks yapının işleyişinin daha iyi anlaşılmasının önündeki en büyük engelin insan beynine ulaşılabilirlikte eksiklik olması olduğunu ve bu çalışma ile bu yolda çok önemli bir adım atıldığını aktardılar. Araştırmalarda kullanılan hayvan beyinlerinin yerini geliştirdikleri mini orta beyinin alabileceğini ve ilişkili hastalıkların daha iyi anlaşılması ve tedavi yöntemleri geliştirilmesi için oldukça büyük avantaj sağlayabileceğini belirttiler.
The Agency for Science, Technology and Research (A*STAR). "Scientists grow mini human brains." ScienceDaily. ScienceDaily, 30 July 2016.
+ Tüm Referansları Göster