
İngiltere merkezli Queen Mary University of London (QMUL) psikologlarından oluşan bir araştırmacı ekibine göre kadınlar ve erkekler yüzleri incelerken görsel bilgileri farklı şekillerde özümsemektedir. Bu bilgi görsel ipuçlarını anlama konusunda cinsiyete dayalı bir farklılık olduğunu düşündürmektedir.
Araştırmacılar beş haftalık bir sürede Bilim Müzesi'ndeki 500'e yakın katılımcının bilgisayar ekranında bir yüze bakarken kendilerini ne kadar rahat hissettiklerini izlemek ve değerlendirmek için bir göz izleme cihazı kullandılar.
Katılımcılardan, Skype benzeri bir senaryoda aktörle yaptıkları göz temasının ne kadar rahat olduğunu değerlendirmeleri istendi. Her katılımcı, test süresince yaklaşık 15 dakika olan aynı aktörü gördü. Oturumun sonunda, araştırmacılar anketler yoluyla katılımcılarla ilgili kişilik bilgilerini topladı.
Kadınların yüzlerin sol tarafına daha fazla baktıklarını ve sol göz önyargılarının güçlü olduğunu ancak yüzü erkeklerden çok daha fazla incelediklerini buldular. Ekip, yüzdeki yüzde 80'lik doğrulukla yüzlerine nasıl baktıklarının tarama modeline dayalı olarak katılımcının cinsiyetini söylemek mümkün olduğunu gözlemledi. Araştırmacılar, çok büyük örneklem büyüklüğü göz önüne alındığında bunun şansa bağlı olmadığını öne sürüyorlar.
Araştırmacılara göre bu çalışma, erkeklerin ve kadınların yüzlere nasıl baktığından yola çıkılarak net bir cinsiyet farkının gösterildiği ilk çalışma. Katılımcıların cinsiyetlerini, aktörlerin yüzlerini tarama biçimine dayanarak belirlenebildi ve yaklaşık 60 ülkeden katılımcı test edildiğinden, kültürel farklılıklar olma olasılığı da ortadan kaldırıldı.
Popüler kültürde kadınların ve erkeklerin farklı şeylere baktıkları yönünde çok sayıda iddia var. Araştırmacılara göre bu veri, göz izlemeyi kullanan ilk kanıt olup ve bu iddiayı desteklemektedir. Buna göre kadınlar ve erkekler farklı yollarla görsel bilgi alırlar.
Coutrot A et al. Face exploration dynamics differentiate men and women. Journal of Vision, November 2016
+ Tüm Referansları Göster