Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Kahve, dünyanın en popüler içeceklerinden biridir. Birçok insan kahve içmekten hoşlanmasına karşın kişisel tercihleri ​​veya sağlık nedenleriyle kafein alımını sınırlamak ister. Bu insanlar için kafeinsiz kahve mükemmel bir alternatif olmaktadır. Kafein çıkarılmış olması dışında, kafeinsiz kahve, normal kahve gibidir. Bu makale, kafeinsiz kahvenin hem iyi hem de kötü sağlık etkilerine ayrıntılı bir şekilde bakmaktadır.

Kafeinsiz, kafeinsiz kahvenin kısaltmasıdır. Kafeinlerinin en az %97'si uzaklaştırılmış kahve çekirdeklerinden elde edilen kahve olmakla birlikte kahve çekirdeklerinden kafeini çıkarmanın birçok yolu bulunmaktadır. Yöntemlerin çoğu su, organik çözücüler veya karbondioksit içermektedir. Araştırmacılar kahve çekirdeklerinin çözücüde kafein çıkarılıncaya kadar yıkanıp, ardından çözücüden çıkarıldığını belirtmişlerdir. Kafein, İsviçre Su İşlemi olarak bilinen bir yöntemle karbondioksit veya bir kömür filtresi kullanılarak da çıkarılabilmektedir.

Çekirdekler, kavrulup öğütülmeden önce kafeinsizleştirilmektedir. Uzmanlar kafein içeriği dışında, kafeinsiz kahvenin besin değerinin, normal kahve ile hemen hemen aynı olması gerektiğini, bununla birlikte, tat ve kokunun biraz daha hafif hale gelebileceğini ve kullanılan yönteme bağlı olarak rengin değişebileceğini belirtmişlerdir. Bu durum, kafeinsiz kahveyi normal kahvenin acı tadı ve kokusuna duyarlı olanlar için daha hoş hale getirebilir. Kafeinsiz kahve tamamen kafeinsiz olmamakla birlikte aslında değişen miktarlarda, genellikle fincan başına yaklaşık 3 mg kafein içermektedir. Yapılan bir çalışma, her 6 onsluk kafeinsiz kahvenin 0-7 mg kafein içerdiğini bulmuştur. Öte yandan, ortalama bir fincan normal kahve, kahve türüne, hazırlama yöntemine ve fincan boyutuna bağlı olarak yaklaşık 70-140 mg kafein içermektedir. Dolayısıyla, kafeinsiz kahve tamamen kafeinsiz olmasa bile, kafein miktarı genellikle çok azdır ve bundan dolayı kahve, olduğu gibi yaratıldığı şeytan değildir. Aslında yapılan çalışmalar kahvenin batı diyetindeki en büyük antioksidan kaynağı olduğunu göstermiştir. Uzmanlar kafeinsiz kahvenin de, normal kahveye benzer miktarda antioksidan içerdiğini ve bunların esas olarak klorojenik asit ve diğer polifenollerini içerdiğini belirtmişlerdir. Kafeinsiz kahve ayrıca küçük miktarlarda birkaç besin içermektedir.

Kahve, gezegendeki en sağlıklı içeceklerden birisi

Yapılan çalışmalar kafeinsiz kahvenin, tip 2 diyabet geliştirme riskini, erken ölüm riskini azaltabileceğini ve yaşa bağlı zihinsel gerilemeye karşı koruma sağlayabileceğini göstermiştir. Ayrıca araştırmacılar Alzheimer ve Parkinson gibi hastalık riskini de azaltabileceğini belirtmişlerdir. Kafeinsiz kahve, normal kahveye göre önemli ölçüde daha az asit reflüsüne neden olmaktadır. Günde iki fincandan fazla içmek de rektum kanseri gelişme riskini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Normal kahve, kafeinsiz kahve için geçerli olmayan birçok sağlık yararı sağlamaktadır. Araştırmacılar bunların, gelişmiş zihinsel sağlık, artan metabolik hız, gelişmiş atletik performans ve daha düşük karaciğer hasarı riskini içerdiğini belirtmişlerdir. Kafeinsiz, kafeine duyarlı kişiler için normal kahveye iyi bir alternatif olabilmekle birlikte hamile kadınlar, ergenler ve belirli ilaçları alan kişiler de kafeinsiz ürünleri düzenli olarak tercih etmek isteyebilirler.

Uzmanlar kahvenin, gezegendeki en sağlıklı içeceklerden birisi olduğunu belirtmişlerdir. Kahve, antioksidanlarla yüklüdür ve her türden ciddi hastalık riskinin azalmasıyla bağlantılı olmasına karşın herkes kahve içemez. Bazı insanlar için kafein sorunlara neden olabilmektedir. Bu bireyler için kafeinsiz kahve, çok fazla kafeinin yan etkileri olmadan kahvenin tadını çıkarmanın mükemmel bir yoludur. Sonuç olarak kafeinsiz kahve, normal kahve ile aynı sağlık yararlarının çoğuna sahip olmasına karşın hiçbir yan etkisi yoktur.

Medikaynak Referanslar

Adda Bjarnadottir, MS, RDN, Adrienne Seitz, MS, RD, LDN, Decaf Coffee: Good or Bad?, https://www.healthline.com/nutrition/decaf-coffee-good-or-bad#The-bottom-line, July 29, 2020

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler