
Kahvaltı yapmanın, kilo vermenize yardımcı olup olmadığı ya da bunun tersi bir etki yaratıp yaratmadığı merak konusudur. Daha önce yapılmış büyük bir nüfus çalışmasında, iyi bir kahvaltının gün boyunca atıştırmalıktan kaçınmamıza yardımcı olduğu ve bu sayede kilo alımını engellediği gösterilmiştir. Öte yandan yapılan bir başka araştırmada, kahvaltıyı atlamanın gün boyunca kalori alımını etkileyecek bir şey yapmadığı öne sürülmüştür. Ancak bu çalışmaların çoğu gözlemsel çalışmalardır ve kilo kaybı ve metabolizma hakkında fazla bilgi sağlayamamaktadır.
Birleşik Krallık'taki Bath Üniversitesi'nden araştırmacıların yaptığı bir araştırmada, kahvaltının zayıf ve obez bireylerin metabolizma ve yağ hücrelerini nasıl etkilediğini incelendi. Çalışmada, 6 hafta sabah açlığına, insan subkutanöz abdominal yağ dokusunun (SCAT) moleküler yanıtlarını değerlendiriyordu.
Araştırmacılar, 49 erişkin katılımcıyı çalışmalarına dahil ettiler ve katılımcılardan 6 hafta boyunca her gün kahvaltı yapmalarını veya kahvaltıyı atlamalarını istediler. Katılımcıları vücut kitle endekslerine (BMI) göre 29'u "yağsız" ve 20'si "obez" olmak üzere sınıflandırdılar. Kahvaltı grubundaki katılımcılar uyandıktan sonraki 2 saat içinde 350 kilokalori tüketirken, kahvaltıyı atlayanlar öğle saatine kadar hiçbir şey yemediler. Araştırmacılar, müdahale öncesinde ve sonrasında, hastaların kardiyometabolik sağlık göstergelerini, iştah tepkilerini ve vücut yağ dağılımlarını incelediler. Ayrıca, anahtar proteinleri düzenleyen 44 genin aktivitesini ve yağ hücrelerinin insüline tepki olarak glukoz kullanma becerisini izlediler.
Obez ve Zayıf İnsanlardaki İnsülin Tepkisi
Zayıf insanlarda, 6 hafta boyunca kahvaltıyı atlamak, yağ yakmaya yardımcı olan genlerin aktivitesini arttırdı ve metabolizmaları hızlandı. Bununla birlikte, obez yetişkinlerde bu etki gözlenmedi. Obez bireylerde, yağ hücreleri, insüline yanıt olarak zayıf bireylerdeki kadar çok glikoz alamıyordu. Bu etki, bireyin tüm vücut yağıyla orantılı görünüyordu. Araştırmacılar bunun, obez hastalarda vücudun yağ hücrelerinin alabileceği glikoz miktarını sınırlamaya çalışan adaptif bir mekanizma olduğunu ve böylece ek yağ depolanmasının engellendiğini belirttiler. Çalışmalarının, yağların ne ve ne zaman yediğimize nasıl tepki vereceğini daha iyi anlaşılmasına ve bu mekanizmaları daha kesin bir şekilde hedef alınabilmesine yardımcı olabileceğini aktardılar.
Gonzales et al. Molecular adaptations of adipose tissue to 6 weeks of morning fasting vs daily breakfast consumption in lean and obese adults, The Journal Of Physiology 2017.
+ Tüm Referansları Göster