
Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory & Cognition dergisinde yayınlanan bir çalışmada, bir gece uykusuz kalan katılımcılara reaksiyon zamanı testi ve daha kompleks bir test olan ve hiçbir basamağı atlamadan bir dizi görevin yerine getirilmesinin istendiği "yer koruma testi uygulanmış ve kafeinin bazı durumlarda yardımcı olduğu gözlenmiştir.
Michigan Eyalet Üniversitesi Psikoloji Bölümünden yardımcı doçent Kimberley Fenn kafein alan katılımcıların her iki görevi başarıyla yerine getirdiğini fakat katılımcıların çoğunda yer koruma görevi üzerinde çok az etki gösterdiğini bildirmiştir.
Fenn’e göre, çalışmadan çıkarılacak en basit sonuç kafeinin uyanık tutacağı, göreve dikkatinizi vermenizi sağlayacağı fakat hata yapmanızı önlemeyeceğidir. Fenn, özellikle uzun süre çalışması gereken cerrahlarda oluşabilecek işlemsel hataların önemine dikkat çekmektedir. Ayrıca, uykusuz kalındığında araç veya makine kullanmak gibi ağır sonuçları olabilecek işlerden uzak durulması gerektiğini de söylemektedir.
Uykunun faydaları
Çalışmaya katılanlardan bir kısmı evde normal uykularını uyurken, diğer bir kısmı laboratuvar ortamında bir gece uykusuz bırakılmıştır. Katılımcılar daha sonra plasebo veya 200 mg kafein (1-2 fincan kahve) tüketmişlerdir.
Fenn, çalışmanın bulgularının uykusuzluğun "uyanık dikkat olarak bilinen durumu bozduğu teorisini desteklediğini, dolayısıyla önemli görevlerde bulunanların uykuya öncelik vermesi gerektiğinin altını çizmektedir.
Bir tele-tıp şirketi olan RexMD’nin tıbbi direktörü Dr. Anthony Puopolo kafeinin iyi bir uykunun yerini tutamayacağını ifade etmiştir. Yeterli uykunun özellikle doktorlar ve tır sürücüleri gibi uzun saatler çalışmak zorunda olanlar için önemli olduğunu vurgulamıştır. Sleepline kurucularından Paul Serra’ya göre derin uyku sırasında vücuttaki dokular onarılmakta ve beyin plak yapımından arınmaktadır.
Uzmanlar, kahvede bulunan kafeinin uyanık tutabildiğini fakat dikkati sağlamadığını belirtmektedir. Kafein uykusuzluk semptomlarını gizlese de beynin dinlenmesini sağlamaz. CoffeeGeekLab.com kurucusu ve bir barista olan Yurii Brown’a göre Amerikalıların %62’si her gün kahve tüketmektedir. Brown, aşırı kahve tüketiminin uykuya geçiş üzerine olumsuz etkisi olacağını, uyku zamanını, etkinliğini ve memnuniyeti azaltacağını söylemiştir.
Bazı durumlarda kafein yorgunluk ve uyku haline yol açabilir. Bunu, uyku-uyanıklık döngüsünü kontrol eden adenozin üzerinden gerçekleştirir; kafein beyin reseptörlerinin adenozin miktarına nasıl tepki vereceği üzerine etkilidir. Sürekli yüksek kafein alınması uyku hijyenini de bozar.
O’Flynn Medikalden Conor O’Flynn’a göre düzenli kafein tüketenlerde uyarıcı etkilere karşı tolerans gelişmekte ve aynı etkinin elde edilebilmesi için kafein tüketimi giderek artmaktadır. Ayrıca, kahvenin diüretik etkisi olduğu ve dehidrasyona yol açabileceği de unutulmamalıdır.
Coffee Only Does So Much If You Are Sleep Deprived (2021). Available at: https://www.healthline.com/health-news/caffeine-can-only-help-so-much-if-you-dont-get-enough-sleep#Awake-is-not-necessarily-alert (Accessed: 9 July 2021).
+ Tüm Referansları Göster