Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Son yıllarda yalnızlık hisseden kişilerin sayısında belirgin bir artış ve insanların uyku süresinde büyük ölçüde bir azalma görülmesi tesadüf mü? Ulusal araştırmalar, Amerikalıların yaklaşık yarısının yalnızlık ya da dışlanmışlık hissettiğini gösteriyor. Ayrıca, yalnızlığın mortalite riskini% 45'ten fazla artırdığı ve obezite ile ilişkili mortalite riskini iki katına çıkardığı biliniyor.

Kötü uykunun sosyal etkilerini ölçmek isteyen araştırma ekibi, fonksiyonel MRG beyin görüntüleme, standartlaşmış yalnızlık ölçümleri, video bantlı simülasyonlar ve anketler gibi araçları kullanarak bir dizi karmaşık deney gerçekleştirdiler.

İlk olarak, araştırmacılar normal bir gece uykusu ve uykusuz bir gece geçiren 18 sağlıklı genç erişkinin sosyal ve nöronal yanıtlarını test ettiler. Katılımcılar, nötr ifadeleri olan bireylerin onlara doğru geldiği video klipler izlediler. Katılımcılardan videodaki kişi kendilerine çok yaklaştığında videoyu durdurmak için bir düğmeye basmaları istendi. Bu sıradada, kullanıcının ne kadar yaklaşmasına izin verdikleri kaydedildi.

Tahmin edildiği gibi, uykusuz bırakılan katılımcılar yaklaşan kişiyi iyi uyuyan kişilere göre yüzde 18 ile yüzde 60 arasında daha uzakta tuttular.

Aynı anda katılımcıların beyin fonksiyonları yaklaşan bireylerin videolarını izlerken incelendi. Uykudan yoksun beyinlerde, yakınına gelen insan tehditlerini algıladığında aktive edilen "yakın uzay ağı" olarak bilinen bir nöral devrede daha yüksek aktivite bulundu. Aksine, "akıl teorisi adı verilen ve sosyal etkileşimi teşvik eden beynin başka bir devresinin, uyku yoksunluğu nedeniyle kapatılarak problemi kötüleştirdiği gözlemlendi.

Tek Gecelik Uyku Bile Etkili

Böylece Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki araştırmacılar, uykudan mahrum bırakılmış insanların kendilerini daha yalnız hissettiğini ve başkalarıyla etkileşime girme konusunda zorlandığını, anksiyetesi olan kişilerden kaçındıklarını gösterdiler.

Daha da kötüsü, uykusuz bireylerin bu durumunun diğer kişileri de etkilediği ortaya çıktı. İyi dinlenmiş insanların uykudan mahrum kalmış bir insanla kısa bir karşılaşma sonrasında dahi kendilerini yalnız hissettiklerini, kısacası potansiyel olarak sosyal izolasyonun bir virüs gibi yayıldığını buldular.

Uykusuzluğun neden olduğu yabancılaşmanın bulaşıcı olup olmadığını test etmek için araştırmacılar, katılımcıların videolarını izledikten sonra sağlıklı gözlemcilerin kendi yalnızlık seviyelerini derecelendirmelerini istedi. Araştırmacılar, sağlıklı gözlemcilerin yalnız bir kişinin sadece 60 saniyelik bir klibini görüntüledikten sonra yabancılaştıklarını hissetmelerine oldukça şaşırdılar.

Son olarak, araştırmacılar, sadece bir gece iyi ya da kötü bir uykudan sonraki gün yalnızlık hissinin etkilenip etkilenmeyeceğini incelediler. Araştırmacılar, bir gecelik yetersiz uykunun dahi olumsuz etkiye sahip olduğunu gördüler.

Medikaynak Referanslar

Eti Ben Simon, Matthew P. Walker. Sleep loss causes social withdrawal and loneliness. Nature Communications, 2018; 9 (1) DOI: 10.1038/s41467-018-05377-0

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler