
Bilim insanları, en yakın evrimsel kuzenlerimiz olan şempanzelerle karşılaştırıldığında, insanların, genetik yatkınlık veya tütün kullanımı gibi bilinen risk faktörlerinin yokluğunda bile prostat, meme, akciğer ve kolorektal kanserleri içeren türden tümörler gibi gelişmiş karsinomlar geliştirmeye özellikle eğilimli olduğunu belirtmişlerdir.
Kaliforniya Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi ve Moores Kanser Merkezi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen yakın tarihli bir araştırma, bu durumun nedenini açıklamaya yardımcı olmaktadır. FASEB BioAdvances'te 9 Aralık 2020'de yayınlanan çalışma, insanlara özgü bir evrimsel genetik mutasyonun en azından kısmen suçlanabileceğini öne sürmektedir. UC San Diego Tıp Fakültesi ve Moores Kanser Merkezi'nde Profesör olan kıdemli yazar Ajit Varki, insan evrimi sırasında bir noktada, SIGLEC12 geni ve daha spesifik olarak bağışıklık sisteminin bir parçası olarak ürettiği Siglec-12 proteininin, kendini ve istilacı mikropları ayırt etme yeteneğini ortadan kaldıran bir mutasyona uğradığını ve bu yüzden vücudun ondan kurtulması gerektiğini belirtmiştir. Varki, ancak bunun, popülasyondan tamamen ortadan kalkmadığını, görünüşe göre, Siglec-12 proteininin bu işlevsiz formunu üreten azınlık bir popülasyonun olduğunu ifade etmiştir.
Aynı zamanda Glikobiyoloji Araştırma ve Eğitim Merkezi ve Antropojide Akademik Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin eş direktörü olan Ajit Varki, UC San Diego Tıp Fakültesi'nde patoloji profesörü olan MD Nissi Varki ile çalışmayı yönetmiştir. Normal ve kanserli doku örnekleri üzerinde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar hala Siglec-12 proteinleri üreten kişilerin yaklaşık yüzde 30'unun, Siglec-12'i üretemeyenlere kıyasla yaşamları boyunca ileri kanser geliştirme riskinin iki katından fazla olduğunu keşfettiklerini bildirmişlerdir. Normalde, bu tür işlevsiz proteinleri kodlayan genler zamanla vücut tarafından elimine edilmektedir ve küresel insan popülasyonunun yaklaşık üçte ikisi Siglec-12 proteinini üretmeyi durdurmuştur.
SIGLEC-12 geninin işlevsel formu
Genin insanlarda hala dolaştığı yerde, uzun zamandır işlevsel bir ilgisinin olmadığı düşünülmesine karşın keşfedildiğinden bu yana yirmi yılda çok az sayıda takip çalışması yapılmıştır. Bilim insanları, şempanzelerin hala çalışan Siglec-12 ürettiğini belirtmişlerdir. Nissi Varki'nin ekibi, proteine karşı bir antikor kullanarak kanserli olmayan doku örneklerinde Siglec-12'yi tespit etmek için yola çıktığında, genetik bilgilerden beklendiği gibi, örneklerin yaklaşık yüzde 30'unun pozitif çıktığını gözlemlemişlerdir. Buna karşılık araştırmacılar, aynı popülasyonlardan alınan gelişmiş kanser örneklerinin çoğunun Siglec-12 proteini için pozitif olduğunu bildirmişlerdir. Araştırmacılar, ileri evre kolorektal kanserli farklı bir hasta popülasyonuna bakıldığında, yüzde 80'den fazlasının SIGLEC-12 geninin işlevsel formuna sahip olduğunu ve bu hastaların, SIGLEC-12 genine sahip olmayan hastaların azınlığından daha kötü bir sonuca sahip olduğunu bulmuşlardır.
Ajit Varki, bu bilgilerin önemli olduğunu çünkü gelecekteki teşhisler ve tedaviler için kullanılabileceğini belirtmiştir. Ekip, işlevsiz proteinin varlığını saptamak için kullanılabilecek basit bir idrar testi geliştirerek hızlı bir başlangıç yapmıştır. Ayrıca Ajit Varki, kanserli olmayan hücrelere zarar vermeden, işlevsiz proteini taşıyan tümör hücrelerine kemoterapileri seçici olarak iletmek için Siglec-12'ye karşı antikorlar kullanabileceklerini belirtmiştir.
University of California - San Diego, Evolution may be to blame for high risk of advanced cancers in humans:Most people no longer produce Siglec-12 protein, but some of those who do are at twice the risk for advanced cancer, ScienceDaily, 9 December 2020.
+ Tüm Referansları Göster