Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Kanserin 100.000 parçalı bir yapboz gibi olduğunu ve bugüne kadar parçaların %99'unun eksik olduğunu söyleyen binden fazla bilim adamı bir araya gelerek çığır açan bir çalışmaya imza attı ve şimdiye kadarki en ayrıntılı kanser resmini oluşturmayı başardı. Nature dergisinde yayınlanan çalışmada, tüm kanserlerin neredeyse eksiksiz resimleri gözler önüne serildi. Bu sayede araştırmacılar, her hastanın benzersiz tümörüne karşı oluşturulacak tedavide gerekli uyarlamalarla daha kolay yol alabilir ve kanseri tespit etme yöntemlerini geliştirebilirler.

%1’lik Dilim

Bir kanser, kendi sağlıklı hücrelerimizin bozuk bir versiyonu olarak tanımlanmaktadır. DNA'mızda birtakım sebeplerden meydana gelen mutasyonlar, sonunda büyüyüp kontrolsüz bir şekilde bölünene kadar hücrelerimizi değiştirmeye devam eder. Bu sürecin anlamlandırılmasında kullanılan bilgilerin çoğu, vücudun proteinleri oluşturmak için verdiği genetik talimatlar dizisinden gelmektedir. Ontario Kanser Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Lincoln Stein, bu dizinin tüm genomun sadece %1'ini oluşturduğunu ifade etti. Eskiden hastaların üçte birini tedavi ederken doktorların adeta karanlık bir ortamdaymışçasına tedavinin ilerisini görmeden sürece devam ettiklerini, bunun nedeninin de hücrelerin neden kanserli hale geldiğini söylemenin imkânsızlığı olduğunu belirtti. Genomun geri kalan %99'unun ne yaptığını anlamak için toplam 37 ülkede araştırmacılar on yıldan fazla süre çeşitli çalışmalar yürüttü. 22 bilimsel dergi makalesini içeren bu çalışma, kanserin büyük ölçüde karmaşık olduğunu ve binlerce farklı mutasyon kombinasyonunun kansere neden olabileceğini göstermektedir.

Kanser Tetikleyiciler

Çalışmada araştırmacılar, insanların kanserlerinin ortalama olarak bir kanserin büyümesini sağlayan dört ila beş temel mutasyon içerdiğini buldu. Bunlar, bu "sürücü mutasyonlarına" saldıran tedavilerle kullanılabilecek potansiyel zayıf noktalardır. Wellcome Sanger Enstitüsü'nden Dr. Peter Campbell, nihayetinde yapmak istediklerinin, her bir hastaya özel tedavileri tanımlamak için bu teknolojileri kullanmak olduğunu söyledi. Bununla birlikte, kanserlerin %5'inde hiç sürücü mutasyonu bulunmadığı için bu alanda çok daha fazla çalışma yapılmalıdır. Bilim adamları ayrıca bir "karbon tarihleme" mutasyonu yolu geliştirdiler. Bu sayede, beşte birinden fazlasının bir kanser bulunmadan yıllar hatta on yıllar önce meydana geldiğini gösterdiler. Francis Crick Enstitüsü'nden Dr.Peter Van Loo, kanser spektrumunda genetik mutasyonların ilk zaman çizelgelerini geliştirdiklerini ve bu sayede kanser belirtilerini çok daha erken toplayan yeni teşhis testleri geliştirmenin mümkün olacağını ifade etti.

Sonuç olarak bu bağlamda en zor zor olan nokta, bu mutasyonlardan hangilerinin kanser haline geleceğini ve hangilerinin de güvenli bir şekilde göz ardı edilebileceğini bilmektir.

Medikaynak Referanslar

Landmark study to transform cancer treatment. BBC News, published on 05 February 2020. https://www.bbc.com/news/health-51391151

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler