
Kistik fibrozis (KF) yaşam süresini kısaltan genetik bir hastalıktır ve İngiltere’de 10.000’den fazla kişiyi etkiler. KF hastalarının solunum yollarında mukus birikimi olur ve bu mukusun bakterileri hapsetmesiyle hastalar akciğer enfeksiyonları açısından daha duyarlı hale getirir.
Pseudomonas aeruginosa sağlıklı insanlar için genellikle zararsız bir bakteridir fakat KF’ye sahip kişilerde antibiyotiklere dirençli ve akciğerlerden eradike edilmesi imkansız enfeksiyonlara neden olabilmektedir.
Liverpool Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı KF hastalarında kronik akciğer enfeksiyonları boyunca bakterilerin nasıl adapte olup evrimleştiklerinin ortaya konmasının daha iyi tedavi stratejileri geliştirilmesi için oldukça önemli olduğunu belirtiyor.
Araştırmacıların yaptıkları inceleme, ucuz ve ileri teknoloji gen sekanslamasının kronik olarak enfekte KF hastalarında P. Aeruginosanın nasıl adapte olup evrimleştiğini anlamada nasıl yardımcı olabileceğine dikkat çekiyor.
Araştırmacılar KF hastalarının akciğerlerindeki P. Aeruginosa popülasyonlarının antibiyotik direnci ve toksin salgılanması gibi büyük miktarda farklılıklar barındırdıklarını belirttiler. Bu farklılıkların zaman içinde dinamik kaldığını ve bu nedenle doğru tanı koyma ve tedavi değişikliği yapmak gerektiğini aktardılar. P. Aeruginosa’nın birkaç nesil boyunca antibiyotiklere karşı hızlı bir şekilde direnç geliştirebilme yeteneğine sahip olmalarından dolayı kendilerine özgü bir direnç gösterdiklerinin altını çizdiler.
Araştırmacılar mevcut antibiyotiklerin sınırlı etkileri nedeniyle bakterinin nasıl evrimleştiklerini ve hastalar üzerindeki dinamik farklılaşma etkilerini anlayarak alternatif tedavi stratejileri geliştirmeye ihtiyaç duyulduğunu aktardılar.
Craig Winstanley, Siobhan O’Brien, Michael A. Brockhurst. Pseudomonas aeruginosa Evolutionary Adaptation and Diversification in Cystic Fibrosis Chronic Lung Infections. Trends in Microbiology, 2016
+ Tüm Referansları Göster