
Kitaplarla dolu evlerde yetişen çocuklar, zenginlik ve eğitim gibi faktörleri hesaba katılsa bile, yaşlandıklarında daha az bilişsel gerileme eğilimi gösterirler. Bulgu, erken bilişsel zenginleşmenin beyin üzerinde uzun süreli koruyucu etkilere sahip olduğunu göstermektedir. Önceki çalışmalar, evde büyük kütüphaneleri olan çocukların okulda ve daha sonraki kariyerlerinde başarılı olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu bulmuştur. İsrail'deki Negev Ben-Gurion Üniversitesi'nden Ella Cohn-Schwartz ve meslektaşları, erken kitap maruziyetinin faydalarının yaşlılığa uzanıp uzanmadığını merak ettiler.
16 Avrupa ülkesinde Alzheimer hastalığı olmayan 65 yaş ve üstü 8000'den fazla kadın ve erkeğin verilerini analiz ettiler ve Avrupa'da Sağlık, Yaşlanma ve Emeklilik Anketi kapsamında 2011 ve 2013 yıllarında hafıza testleri yaptılar. Bu testler, kelime listelerini ezberlemeye çalışmayı ve 1 dakika içinde mümkün olduğunca çok sayıda hayvanı adlandırmayı içeriyordu.
Katılımcılardan çocukken aile evlerinin kaç kitap içerdiğini kabaca hatırlamaları istendi; kitap yok, bir raf (yaklaşık 25 kitap), bir kitaplık (yaklaşık 100 kitap), iki kitaplık veya daha fazlası gibi cevaplar aldılar. Daha büyük kitap koleksiyonlarıyla büyüyenler tüm hafıza testlerinde daha iyi performans gösterdi. Ayrıca, 2011-2013 yılları arasında test puanlarında daha küçük bir düşüşle daha yavaş bilişsel düşüş gösterdiler. Bunun nedeni, erken kitap maruziyetlerinin onları daha fazla okumaya teşvik etmesi ve bunun da "bilişsel rezervlerini" artırması olabilir, diyor Cohn-Schwartz. Okuma gibi entelektüel olarak uyarıcı etkinliklerin beyinde Alzheimer hastalığında görülenler gibi dejeneratif süreçlere karşı tampon görevi yapan ekstra bağlantılar oluşturduğu bilinmektedir. Avustralya Perth, Edith Cowan Üniversitesi'nden Ralph Martins, "Bu tamponu çocukluklarının erken dönemlerinde inşa etmeleri çok muhtemel" diyor.
Bulgular, araştırmacılar katılımcıların servetini, eğitimini, fiziksel sağlığını ve diğer faktörlerini ayarlamak için istatistiksel teknikler kullandıklarında da vardı. Cohn-Schwartz[OD1] [OD2] , "bu, büyük ev kütüphanelerinin sadece daha fazla paraya sahip olmanın bir göstergesi olmadığını, beyni daha iyi beslenme gibi çeşitli şekillerde koruyabileceğini gösteriyor diyor.
Bununla birlikte Martins, kitap odaklı evlerde yetişen çocukların muhtemelen bilişsel rezervlerini de artırabilecek spor ve bir müzik aleti çalma gibi diğer teşvik edici faaliyetlerde bulunmaya teşvik edildiğini belirtiyor. "Sadece kitaplar olmadığından şüpheleniyorum" diyor.
Yakın tarihli bir ABD araştırması, 800 yaşlıya, gazete abonelikleri, ansiklopediler veya evde atlaslar olup olmadığını, ne sıklıkta kitap okudukları ve yabancı dil öğrenip öğrenmediklerine de dahil, çocukluklarını bilişsel olarak nasıl zenginleştirdiklerini sordu. Öldükten sonra yapılan beyin otopsileri, bilişsel olarak daha zengin ortamlarda yetişenlerin Alzheimer hastalığının daha az belirtisi olduğunu gösterdi.
Martins,"Sonuç olarak, bilişsel olarak zenginleştirilmiş bir çocukluğun faydalı olacağı, ancak muhtemelen başka faktörlerin de yer aldığı bir kombinasyondan söz edilebilir" diyor.
Dementia and Geriatric Cognitive Disorders, DOI: 10.1159/000518129 Magazine issue3354, 2 October 2021
+ Tüm Referansları Göster