Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Kolorektal kanser dünyada her yıl 1.4 milyon yeni tanı ile en yaygın görülen kanserler sıralamasında üçüncü sırada yer almaktadır. Genellikle geç tanı konulan bu kanser tipinde hastaların sağ kalımı ciddi anlamda kısalabilmektedir. Singapur’da ise kolorektal kanser en yaygın görülen kanser olarak göze çarpıyor.

Kemoterapi ve radyoterapi gibi geleneksel tedavi yöntemleri kolorektal kanserde çok fazla işe yaramıyor çünkü tümör çevresinde genellikle azalmış kan akımına bağlı düşük beslenme ve oksijenlenme izleniyor. Bu tedavilerde ise kanser hücrelerinin DNA’sına hasar verebilmeleri için bu tedaviler oksijene gereksinim duyar ve bu tedavilerin tümöre ulaşabilmesi için kan akımına ihtiyaç duyulur.

Oksijensiz bir ortamda kolorektal kanser hücrelerini öldürmeyi hedefleyen Singapurlu bilim adamları bu amaçlarına ölü clostridium sporonges bakterileriyle erişmişler. C sporonges bakterisi genellikle toprakta bulunmakta ve ölü haldeyken bile sekresyonları sayesinde çevresindeki hücreleri öldürebilmektedir.

Baş araştırıcı Dr Teoh’a göre "C sporonges bakterisi ölü haldeyken bile toksisitesi sayesinde kanser hücrelerini öldürmeye devam ediyor, geleneksel kemoterapi ilaçlarının çalışması içinse oksijene ihtiyaç duydukları biliniyor .

Çalışmada kullanılan bakteri ısıyla öldürülmüş olduğu için çoğalması ve kanser hücresi dışında bulunan sağlıklı hücrelere de zarar vermesi olasılığı ortadan kaldırılmış. Çalışmada yapay olarak üretilmiş ve insan bedeninin iç yüzüne benzeyen 3D ortam kullanılmış.

72 saat süren deney sonucunda inaktif bakteri aracılığıyla kolon tümör hücrelerinin büyümesi %74 oranında azaltılmış. Buna ek olarak canlı bakteri kültüründen alınan sekresyonlar kullanıldığında bu oran %83’e kadar yükselmiş.

Bu çalışma ile önemli bir adım atılarak kolorektal kanser gibi hızlı metastaz yapan bir tümör tipinde erken dönemlerde tümör hücrelerinin yok edilmesinin yolu açılmış olabilir. Araştırıcılar bundan sonra tümör hücrelerini öldüren spesifik komponentleri bulmaya ve bu komponentlerden ilaç üretmeye çalışacaklar.

Medikaynak Referanslar

  Madhura Satish Bhave, Ammar Mansoor Hassanbhai, Padmaja Anand, Kathy Qian Luo, Swee Hin Teoh. Effect of Heat-Inactivated Clostridium sporogenes and Its Conditioned Media on 3-Dimensional Colorectal Cancer Cell Models. Scientific Reports, 2015; 5: 15681 

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler