
Son bir yıldır yeni koronavirüs 2019-nCoV salgını tüm dünya çapında manşetlerde birinci sırada yer almaktadır ki bu durum hiç de şaşırtıcı değildir. Virüs yeni olmasına karşın hızla yayılmaktadır ve bilim insanları yaklaşık %2'lik bir ölüm oranıyla, kökenleri, doğası ve seyri ile ilgili birçok belirsizliğin bulunduğuna dikkat çekmişlerdir. Yapılan araştırmalar 2019-nCoV enfeksiyonlarının ve ölümlerin sayısının artmaya devam ettiğini göstermiştir.
Son kamuoyu anketlerinden elde edilen veriler, 2019-nCoV'nin önemli bir psikolojik etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Şubat 2020'nin başlarında 1354 Kanadalı yetişkinin katıldığı bir Angus Reid anketi, yanıt verenlerin üçte birinin virüs hakkında endişelendiğini ve %7'sinin enfekte olma konusunda çok endişeli olduğunu göstermiştir. Anket sırasında sadece 4 Kanadalı enfekte olmuş ve bu da yaklaşık 37 milyonluk bir ülke için çok düşük bir risk olduğunu göstermesine karşın araştırmacılar yine de nüfusun %7'si yani 2,6 milyon insanın çok endişeli olduğunu bildirmişlerdir. Yapılan çalışmada hijyenik ve kaçınma davranışlarında da artış olduğu gözlemlenmiştir. Salgın duyulduğundan beri, Angus Reid anketine katılanların %3'ü bir yüz maskesi satın almış, %41'i ellerini daha sık yıkamış, %4 toplu taşıma kullanmaktan kaçınmakla birlikte %12'sinin halka açık yerlerden kaçındığı bildirilmiştir. Önceki salgın ve pandemilerden elde edilen bulgularla tutarlı olarak, bu anketteki pek çok kişinin, toplumlarındaki sağlık sisteminin yeni koronavirüs vakalarıyla başa çıkmaya hazır olduğundan emin olmadığı gözlemlenmiştir.
Sağlık sistemine olan güven eksikliği
Sağlık sistemine olan güven eksikliği, enfekte olmanın sonuçlarıyla ilgili korkuları artırabilmekle birlikte ABD anketlerinde geniş ölçüde benzer bulgular bildirilmiştir. 31 Ocak-1 Şubat 2020 tarihlerinde 808 ABD'li yetişkinin katıldığı bir anket yapılmıştır. Katılımcıların çoğu, 2019-nCoV'nin gerçek bir tehdit olduğunu düşünmekle birlikte çoğu koronavirüsün ABD'de yayılmasından çok endişe duyduklarını ifade etmişlerdir. Araştırmacılar ankete katılanların yaklaşık dörtte birinin, ABD hükümetinin enfeksiyonun yayılmasını önlemek için yeterince şey yapmadığını düşündüğünü belirtmişlerdir. Morning Consult şirketi 24-26 Ocak 2020 tarihleri arasında 2200 Amerikalı yetişkinle bir anket gerçekleştirmiş ve bu sırada ABD'de 5 koronavirüs vakası olmakla birlikte ölüm olmadığı bildirilmiştir. Ankete katılanların üçte birinden fazlası, ABD'de yayılan koronavirüs konusunda çok endişelendiklerini belirtmişlerdir. Katılımcıların dörtte birinin de koronavirüs hakkında 2014 yılında Ebola virüsü hastalığı salgınından daha endişeli olduğu gözlemlenmiştir.
Dünyadaki sağlık sistemlerinin koronavirüs enfeksiyonu vakalarının artışıyla başa çıkmaya hazır olup olmadığına dair kritik soruya medyanın büyük bir ilgisi bulunmaktadır. Bilim insanları, medyada ve DSÖ ve CDC'nin haber bültenlerinde eksik olan şeyin, sorunları koronavirüs değil, koronafobi ile birleştirilmiş küçük solunum rahatsızlıkları olan hastaların hastanelerin acil servislerine akınına hazır olup olmadığımızın tartışılması olduğunu belirtmişlerdir. Mevcut 2019-nCoV salgını, psikososyal araştırmacılar ve uygulayıcılar için bir eylem çağrısı niteliğinde olmakla birlikte bilim insanları 2019-nCoV'nin aşırı korku ve ayrımcılık gibi psikososyal etkilerini anlamak ve bu sorunları ele almanın kanıta dayalı yollarını bulmanın hayati derecede önemli olduğunu vurgulamışlardır. Bu sadece 2019-nCoV için değil, aynı zamanda gelecekteki enfeksiyon salgınları için de önemli olacaktır. Son olarak araştırmacılar, 2019-nCoV'un bir salgın haline gelip gelmediğine bakılmaksızın, virologların bir sonraki şiddetli salgının kaçınılmaz olduğunu ve önümüzdeki yıllarda gelebileceğini tahmin ettiklerine dikkat çekmişlerdir.
Asmundson GJG, Taylor S. Coronaphobia: Fear and the 2019-nCoV outbreak. J Anxiety Disord. 2020 Mar;70:102196. doi: 10.1016/j.janxdis.2020.102196. Epub 2020 Feb 10. PMID: 32078967; PMCID: PMC7134790.
+ Tüm Referansları Göster