Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını adını farklı varyasyonlarla duyurmaya devam ediyor. Mutasyonlu koronavirüs tabirini sık sık duyanlar bunun ne anlama geldiğini merak edebilir. Vaka sayılarında yaşanan artış ve diğer olumsuz sonuçlar koronavirüs mutasyonları ilgili araştırmalara da hız vermiştir. Delta varyantı olarak İngiltere ve Hindistan’da anılan yeni koronavirüs mutasyonları Türkiye’de de görülüyor. Mutasyonlu corona nedir ve belirtileri nedir diye merak edenler cevabı bu yazıda bulabilirler.

Koronavirüs Mutasyonu Ne Demek?

"Mutasyonlu koronavirüs ne demek? sorusu son günlerin en merak edilen konularından biridir. Delta, Delta Plus gibi isimlerle de duyabileceğiniz mutasyonlu koronavirüs salgının en son varyantlarında biridir. Delta Plus, Delta varyantının bir türüdür. "K417N olarak bilinen spike protein mutasyonu olarak ortaya çıkar. Bulaşıcılığı oldukça fazla olan bu mutasyon salgının seyrine önemli ölçüde etki etmektedir. Hastaneye yatış ve ölüm oranı yüksek olan bu varyant Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Endişe verici kategoriye alınmıştır. Mutasyonlu koronavirüs nedir sorusuna cevap arayanlar Delta varyantı ile bağlantılı, bulaşıcılığı yüksek bir koronavirüs tipi yanıtıyla karşılaşırlar.

Yeni koronavirüs mutasyonu Delta varyantı ile benzer özellikler gösterse de bulaşıcılığının daha fazla olduğu ifade edilmektedir. İlk olarak Hindistan’da görülen bu mutasyonlu korona, ikinci dalga sırasında can kayıplarında büyük artışa neden olmuştur. Yeni vaka kaydının oldukça yüksek olduğu mutasyonlu virüs, hastaneye yatış oranı bakımından ibreyi yukarı yöne çevirmiştir.

DeltaPlus Koronavirüs Mutasyonu Belirtileri

Yeni mutasyonlu koronavirüs belirtileri de merak edilen konular arasında yer alır. İlk Covid-19 türünün aksine koronavirüs mutasyonunda koku ve tat kaybı ile ilgili bir belirti bulunmuyor. %70’e kadar daha fazla bulaşıcılığı olduğu belirtilen DeltaPlus koronavirüs mutasyonu belirtileri arasında solunum yolları problemlerinin daha yüksek olduğu belirtiliyor. Koronavirüs mutasyonu belirtilerinin en belirgin olanları şunlardır:

● Baş dönmesi

● Öksürük

● Burun akıntısı

● Baş ağrısı

● Boğaz ağrısı

● Bilinç bulanıklığı

● İshal

● Mide bulantısı ve kusma

● El ve ayak parmaklarında renk değişimi

● Ciltte döküntü

● Sırt ağrısı

● Konjunktivit

Koronavirüs Mutasyona Uğradı mı?

Koronavirüs ortaya çıktığı ilk günden bu yana defalarca mutasyona uğramıştır. Dünyanın farklı yerlerinde yepyeni varyantlarla ortaya çıkan koronavirüslerin genetik yapıları RNA yapısına sahiptir. Koronavirüs vücudunuza bulaşınca hücrelerinize tutunur. Hücre içine yerleşerek RNA’larını kopyalar ve çoğaltırlar. Kopyalamada bir hata meydana geldiğinde virüs değişime uğrar. Bu değişim de mutasyon olarak ifade edilir. Tüm virüsler gibi koronavirüsün de değişime uğraması oldukça doğaldır. Değişime uğrayan koronavirüsün enfekte etme biçimlerinde de çeşitli değişimler meydana gelebilir. Şimdiye kadarki mutasyonların bulaşıcılık seviyesinin yüksek olduğu bilinmektedir. Ölümle sonuçlanma oranları ile ilgili farklı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Yeni mutasyon koronavirüs belirtileri ilk varyasyon ile benzer özellikler taşısa da şiddetiyle ilgili değişiklikler olması mümkün.

Delta Plus Koronavirüs Mutasyonu Daha mı Tehlikeli?

Koronavirüste mutasyon görüldüğünde tedbirler artırılarak uygulanmaya devam eder. Karantina süreçleri, maske, mesafe ve temizlik tedbirlerinin sıklaştırılması ile bulaşma riskinin en aza indirilmesi hedeflenir. Her mutasyonun belirtilerinde ve semptomların şiddetinde değişiklik olduğu bir gerçektir. DeltaPlus varyantının daha tehlikeli olduğunu söylemek için vaka tablolarını iyi analiz etmek gerekir. Aşılama sürecinin mutasyonlu virüs üzerindeki etkileri de merak konusudur Daha önce Covid-19 atlatmış kişilerin ve aşı olanların kanından alınan antikorların mutant virüslere karşı direnci çeşitli testlerle kontrole tabi tutulmaktadır. Bu testlerin antikorların mutant virüslere karşı da savaş halinde olduğu ve koruyuculuğunun yüksek olduğu ifade ediliyor.

Mutasyona uğramış virüslerle ilgili endişelerin ve bilinmezlerin olması doğaldır. Tüm süreç içinde görülen odur ki, paniğe mahal vermeden, tavsiye edilen tedbirleri uygulayarak virüsten uzak kalmak mümkündür. El hijyeni, maske, mesafe ve kişisel temizlik alışkanlıklarında yapılacak küçük değişikliklerle virüsten olabildiğince uzak kalabilirsiniz. Covid-19 virüsü mutasyonlar ve varyantlarla varlığını devam ettirmeye çalışsa da tedavi ve aşılama çalışmaları ile son bulacağı öngörülmektedir. DeltaPlus varyantının daha bulaşıcı olduğunu söylemek mümkünken daha tehlikeli olduğu ile ilgili net bir yargı sunmak doğru olmayacaktır. Kişisel ve toplumsal tedbirlere uyulmadığı sürece virüsün herhangi bir mutasyonu ölümcül sonuçlar doğurabilir. Maske kullanımına, el hijyenine, kalabalık ortamlardan olabildiğinde uzak durmaya çalışarak mutasyona uğramış virüse yakalanma riskini en düşük seviyelere indirmeniz mümkün hale gelir.

Omicron Varyantı Hızlı Bir Şekilde Yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yeni Covid-19 varyantı Omicron'un görüldüğü ülke sayısının her gün arttığını açıkladı, tüm ülkeleri "hazırlıklı olmaları" yolunda uyardı. Örgüte göre maske takmak, sosyal mesafe kurallarına uymak, el yıkamak, kalabalıktan uzak durmak, pozitif vakalarla temas eden kişilerin izlenmesi ve gerektiğinde karantinaya girilmesi hala en önemli önlemler. Delta'nın Güney Afrika'da baskın varyant olması aylar almışken Omricon ise bir hafta içinde ülkede baskın varyant haline geldi. Henüz Omicron nedeniyle hayatını kaybeden kişi bulunmuyor fakat tedbiri elden bırakmamak gerektiği de bildirildi.

Medikaynak Referanslar

Variants of Coronavirus WebMD &  'A Few Mutations Away': The Threat of a Vaccine-Proof Variant by Damian McNamara July 29, 2021 MedScape. Omicron Variant BBC News 3Dec.2021.

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler