
Aynı zamanda Douglas Araştırma Merkezi sirkadyen Ritm Çalışma ve Tedavi Merkezi Yöneticisi olan, McGill Üniversitesi Psikiyatri bölümünden Profesör Diane B. Boivin, bazı insanlar erken uyurken bazılarının daha geç uyuma eğiliminde olduğunu, bunun da her bireye özgü içsel bir kronometre olan kronotip olarak adlandırıldığını belirtmektedir.
Uyku dergisinde yayınlanan ve 74 polis memurunun olağan vardiyaları sırasında incelendiği çalışmaları vardiyalı çalışanlarda koronotip ve sabah, akşam ve gece vardiyalarındaki uyku davranışının araştırıldığı ilk çalışmadır. Çalışmada, katılımcılara bir aya yakın süreyle saat benzeri bir cihaz takılarak uyku süreleri kaydedilmiştir.
Tüm vardiyalar eşit şekilde oluşturulmamıştır
Çalışmanın sonuçları uyku süresinin ve şekerleme yapma davranışının vardiya tipine bağlı olduğunu göstermiştir. Çalışmanın yazarlarından Douglas Araştırma Merkezinde doktora sonrası araştırmacı olan Laura Kervezee’ye göre erkenciler sabah vardiyalarında 1,1 saat daha fazla uyurken, gece kuşları akşam vardiyaları olduğunda 2 saat daha fazla uyumaktadır.
Şekerleme yapmanın gücü
Vardiyalı çalışanlar düzensiz uykularının etkisini azaltmak için şekerleme yapmakta olup, bu durum erkencilerin gece vardiyasında daha belirgindir. Gece vardiyası sonrası erkenciler gece kuşlarına göre daha az uyusa da vardiya öncesi daha fazla şekerleme yaptıkları için toplam uyku süreleri daha uzundur. Boivin’e göre vardiyalı çalışanlar uyku bozuklukları ve bölünmüş uyku periyodları yaşamaktadır. En iyi performans ve sağlık için uyku çok önemli olduğundan daha iyi bir dinlenme olanağı sunmak için stratejiler geliştirilmelidir. Araştırmacılar, çalışmanın bulgularının vardiyalı çalışanların daha iyi uyuyabilmeleri açısından gerekli stratejilerin - örn. koronobiyolojik ilkelerin dikkate alındığı çizelgeler- geliştirilmesine yardımcı olacağını düşünmektedir.
Laura Kervezee, Fernando Gonzales-Aste, Phillipe Boudreau, Diane B Boivin. The relationship between chronotype and sleep behavior during rotating shift work: a field study. Sleep, 2021; 44 (4) DOI:10.1093/sleep/zsaa225
+ Tüm Referansları Göster