
Meditasyon veya farkındalık tekniklerini uygulamak, daha mutlu ve daha sağlıklı bir yaşam için uygulanmaktadır. Meditasyona ilgi duyan çoğu insan, kendilerini daha sakin, daha dengeli hissederek günlük stresin etkilerine daha az maruz kalmaya yardımcı olacağına inanır.
Sevgi-nezaket meditasyonu, farkındalık meditasyonu ve transandantal meditasyon da dahil olmak üzere pek çok türü vardır. Farkındalık, şu anda küçük ayrıntılara odaklanmayı içeren bir dizi uygulama olarak da dallanmıştır. Meditasyonda amaç, bir kişinin ana bağlı kalmasında yardımcı olmak ve anksiyete olayları gibi istenmeyen duyguları veya ruh halini azaltmaktır. Farkındalık teknikleri ve meditasyon ile uğraşan insanlar, genellikle bu uygulamaların, refahlarının çeşitli yönlerini artırmalarını veya sürdürmelerini sağladığını iddia eder.
İnsanların meditasyonun faydalı olduğunu iddia etmelerinin en önemli nedenlerinden biri de, iş ya da aile baskıları nedeniyle günlük olarak biriken stresten kurtulmalarına izin vermeleridir. Yapılan bir araştırmada, transandantal meditasyon uygulayan kişilerin meditasyon yapmayan akranlardan daha az stresli oldukları bildirilmiştir.
2017'de yayınlanan bir çalışmada, meditasyonun gen ekspresyonunun düzenlenmesini etkileyen "nükleer faktör kappa B" molekülünün daha düşük seviyeleri ile ilişkili olduğunu ortaya konmuştur. Vücudumuz tipik olarak strese cevaben bu molekülü üretir ve bunun bir kısmı pro-enflamatuar olan "sitokinler" adı verilen bir dizi molekülü harekete geçirir. Yüksek sitokin aktivitesi, anormal enflamasyon, kanser ve depresyon dahil olmak üzere birçok fiziksel ve zihinsel sağlık sorununa katkıda bulunur.
2017 yılında da ortaya çıkarılan diğer kanıtlar, yoga ile birlikte meditasyonun, sinir hücresi sağlığını koruyan ve metabolik süreçleri düzenlemeye yardımcı olan bir protein olan beyin kaynaklı nörotrofik faktör düzeylerini artırarak stres direncini arttırdığını göstermektedir.
Benzer şekilde, yayınlanan son araştırmalar, farkındalığın fibromiyalji, romatoid artrit ve osteoartrit gibi durumlarla ilişkili kronik ağrı semptomlarını hafifletmede bilişsel davranışçı terapi (CBT) kadar etkili olduğunu göstermektedir.
Zararlı Dürtülere Karşı Savaş
Meditasyon ve farkındalık, sadece bir kişinin stres faktörlerine direncini değil, aynı zamanda genel zihinsel sağlıklarını da iyileştirir. Bir çalışmada menopozdan sonra farkındalığın depresyon, anksiyete ve ruh hali değişimleri yaşayan kadınlar üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu uygulamanın, bu duygusal ve psikolojik semptomların etkilerini en aza indirgemelerine yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Araştırmalar, meditasyon ve farkındalık tekniklerinin, kişinin yararsız dürtülere karşı savaşmasına ve daha fazla kendini kontrol etmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. 2015 yılında yapılan bir çalışma, sigara içen kişilerin, farkındalık eğitimi aldıktan sonra sigarayı bırakabileceklerini bulmuştur. 2017 yılında yayınlanan diğer araştırmalar da, genellikle yoğun alkollü içki içenlerin, kısa bir farkındalık eğitimi çalışmasını takiben daha az alkol tükettiğini göstermiştir.
Farkındalık, kilo vermek isteyenlere de yardımcı olmaktadır. "Farkında yeme olarak adlandırılır, insanlara yeme ile ilgili dürtülerinin farkına varmayı ve her ısırığın duyumunun gerçekten farkında olmalarını öğretir.
Çok sayıda araştırma meditasyonun beyin sağlığını ve nöroplastisiteyi sürdürmeye de yardımcı olabileceğini bulmuştur. Meditasyonunun daha iyi yürütme işlevi ve daha iyi bir performans ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.
Maria Cohut. What does science say about the effects of meditation?, Medical News Today 2019.
+ Tüm Referansları Göster