Üye Girişi

Sağlık profesyonellerine özel hazırlanmış içeriklere erişebilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Henüz üye değilseniz lütfen üye ol seçeneğine tıklayın.

Giriş Yap Üye Ol
Şifremi Unuttum
Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Son yıllarda meme kanseri insidansı sürekli bir artış içerisinde olup toplum için ciddi bir risk olmaya başladı. Meme kanseri oluşumunun östrojen hormonu ile yakın ilişkili olduğu tespit edildi ve tamoksifen gibi östrojeni baskılayan ilaçlar meme kanseri tedavisinde kullanılmaya başlandı. Gebelik sırasında kandaki östrojen seviyesi yükselerek meme epitel hücrelerinde bir proliferasyona ve böylece memenin laktasyona hazır hale gelmesini sağlıyor.

Meme epitel hücreleri, gebeliğin sonlarına doğru prolifere olmayı sonlandırır. Eğer bu mekanizmada bir bozukluk meydana gelirse memede bir tümörogenez yani kanserleşme oluşur. Ancak gebelik sırasında oluşan bu regülatuar mekanizmalar hakkında elimizdeki bilgiler sınırlı.

Nrk, X kromozomunda kodlanan bir protein kinazdır. Tokyo’da çalışan bir grup araştırmacı in vivo ortamda Nrk üzerinde çalışmak için Nrk geni bozulmuş fareleri kullandılar, böylece bu fareler Nrk proteinini üretemediler. Bu fareler üzerinde çalışan araştırmacılar gebelik ve doğum sonrası tekrar eden şekilde meme tümörleri oluştuğunu farkettiler. Nrk geni olmayan bu farelerdeki kanserleşmenin temel sebebinin ise gebelik sırasında oluşan meme epitel hücresi proliferasyonuna bağlı olduğu düşünülüyor.

Farelerde oluşan meme tümörlerine yapılan histopatolojik inceleme, bu tümörlerin invaziv olmadığı ve göreceli olarak iyi huylu tümörler olduğunu gösterdi. Buna ek olarak insanlardaki luminal B tipi meme kanserine benzer şekilde bu tümörlerde östrojen reseptör alfa pozitif, Ki67 pozitif ve HER2/ErbB2 ise negatif olarak saptandı.

Nrk üzerine yapılan ileri incelemelerde bu genin gebe olmayan farelerde bulunmadığı ve sadece gebeliğin ilerleyen dönemlerinde görüldüğü tespit edildi. Buna ek olarak Nrk mutant farelerin, normal farelere göre hamileliğin sonlarında iki kat daha fazla östrojen düzeyine sahip oldukları görüldü. Bu sebeple Nrk mutant farelerde kanserleşmenin hem disregülasyon hem de aşırı östrojen miktarına bağlı olarak oluştuğu düşünülüyor.

Bu çalışmadaki bulgular Nrk geninin meme proliferasyonunun regülasyonundaki rolü ve mutasyonu durumunda kanserleşmeye yol açtığının aydınlatması açısından önemliydi. Bundan sonra yapılacak çalışmalarla meme kanseri oluşum süreçleri daha net bir şekilde aydınlatılabilir.

Medikaynak Referanslar

Yanagawa T et al. Deficiency of X-Linked Protein Kinase Nrk during Pregnancy Triggers Breast Tumor in Mice. The American Journal of Pathology, 2016; DOI: 10.1016/j.ajpath.2016.06.005

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler