
Meme kanseri, günümüzde kadınları en çok etkileyen kanser türlerinden birisidir. Özellikle lenf nodu, kemik ve karaciğer metastazları sık görülmekle birlikte meme kanseri hastalarında beyin metastazı görülme oranı da son yıllarda oldukça artış gösterdi.
Meme kanserine ikincil gelişen beyin metastazlarında nasıl bir yol izlenmesi gerektiği ise bu konuya dair net bir kılavuz bulunmadığı için oldukça tartışmalıdır. Bu sebeple ABD’deki Mayo Clinic’te görev yapmakta olan araştırmacılar hasta ve tümör karakteristikleri, tedavi ve genel sağ kalım açısından beyin metastazına sahip meme kanseri hastalarını geriye dönük olarak değerlendirdiler.
Çalışma dahilinde 2009 ile 2013 yılları arasında Mayo Clinic’te radyoterapi ile tedavi edilen 196 hasta değerlendirildi. Basitleştirilmiş moleküler subtipleri de içeren primer tümör karakteristikleri toplandı. Diğer karakteristikler arasında hastanın ECOG değeri, tanı anındaki beyin metastazı sayısı ve beyin cerrahisi, tüm beyin radyoterapi ve stereotaktik radyocerrahi gibi almış olduğu tedaviler değerlendirildi.
Tek değişkenli analizlerde görüldü ki hastalarda HER2 pozitifliği varsa genel sağ kalım süreleri daha uzun oluyor (HR = 0.6, p = 0.008). Leptomeningeal hastalığa sahip olanlardaki ölüm riski, 1-3 metastazı bulunan hastalara göre 2,5 kat daha yüksekti (p = 0.003). ECOG durumu kötüleştikçe de genel sağ kalım kötüleşiyordu. Tek başına tüm beynin radyoterapi alınmasına kıyasla üstüne stereotaktik radyocerrahi de alınınca genel sağ kalım süresi iyileşiyordu.
Sonuç olarak beyin metastazı gelişen meme kanseri hastalarını inceleyen araştırmacılar ECOG puanı 0 olan, HER2 pozitif hastalığı olan ve 1-3 beyin lezyonu olan hastalarda sağ kalım süresinin diğer hastalara göre daha iyi olduğunu gördüler. Tedavide tüm beyin radyoterapinin yanı sıra stereotaktik radyocerrahi uygulanması tedavi başarısını artırmaktadır.
Crozier JA. et al. Breast cancer brain metastases: Molecular subtype, treatment and survival. Breast Dis. 2016 Oct 14.
+ Tüm Referansları Göster