Üye Girişi

Sağlık profesyonellerine özel hazırlanmış içeriklere erişebilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Henüz üye değilseniz lütfen üye ol seçeneğine tıklayın.

Giriş Yap Üye Ol
Şifremi Unuttum
Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Meme kanseri tanısı aldıktan sonra hayatta kalanlardan çoğu meme kanserinin geri gelebileceği endişesini taşıyorlar. Tedavi bittikten sonra kanser aylar ya da yıllar sonra aniden ortaya çıkarak bilim insanlarını şaşırtabiliyor.

ABD’deki Teksas A & M Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, bu uyku halindeki tümör hücrelerinin vücudun kendi kök hücrelerini yiyerek latent hale gelebileceğini keşfettiler. Ekip, mezenkimal kök hücreler/stromal hücreler (MSC'ler) olarak adlandırılan, MSC'lerin hücre kültürlerinde kaybolduğunu fark ettiklerinde kemik iliğindeki kök hücrelerin kanserle savaşması üzerinde çalışıyorlardı.

Texas A & M Tıp Fakültesi’nde asistan profesör olan ve araştırmanın ilk yazarı olan Thomas J. Bartosh, "Aslında bir hata yaptığımızı veya bir anormalliğe veya olumsuz sonuca tanık olduğumuzu düşündük" dedi. "Sonunda meme kanseri hücrelerinin kök hücreleri yediğini fark ettik. Gerçekte ilginç olan şey ise kök hücrelerden alınan meme kanseri hücreleri 'uykulu' hale geldi - ancak aynı şekilde bunları öldürmek çok daha zor oldu. " dedi.

Bu veriler ışığında ekip, vücudun meme kanseri hücrelerinin de aynı şekilde davranmasının rekürrensi açıklayabileceği anlamına geldiğini düşünüyor. Buna göre uykulu hale geçen kanser hücreleri uygun ortamı bulduklarında öldürülmesi zor olan agresif bir formda tekrar edebiliyor. Bu da mücadeleyi zorlaştırıyor.

Bu çalışmanın verileri ışığında vücudun kendi kök hücrelerini yiyen bu hücreleri uykuda tutacak ve kişinin hayatının geri kalanı için hiçbir zarar vermeyecek bir tedavi bulunabilir. İlaç gelişimi için bir diğer muhtemel yol, meme kanseri hücrelerinin ilk etapta MSC'leri yemesine engel olacak bir şey olacaktır.

Bartosh, "Sürecin biyolojisi ilgi çekici, gizemli bir olgu - hücre yamyamlığı - başka bir gizemli fenomenin açıklanmasına yardımcı olabilir: tümör durgunluğu" dedi. "Bu çalışmadaki bulgular insanlar için kullanılabilir hale çevrilirse, hastalar için etkileri muazzam olur."

Medikaynak Referanslar

Bartosh TJ et al. Cancer cells enter dormancy after cannibalizing mesenchymal stem/stromal cells (MSCs). Proceedings of the National Academy of Sciences, 2016; 113 (42): E6447 DOI: 10.1073/pnas.1612290113

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler