
Kanser hastalarında başlangıç tedavisi ne kadar başarılı olsa da bir süre sonra relaps gerçekleşebilmekte ve tedaviye yanıt alınması tümör yükü arttıkça zorlaşmaktadır. Bu sebeple sıkı takiplerle hastalarda metastazlar görüntülenebilir hale gelir gelmez hızlıca tedavi edilmektedir.
Amerika’daki Michigan Üniversitesi’nde çalışan bilim adamları ise görüntüleme yöntemleri ile tespit edilemeyecek kadar küçük tümör hücrelerinin sisteme karıştığı an yakalanabilmesi için yeni bir cihaz geliştirdiler. Sünger benzeri, küçük, implamante edilebilen bu cihaz sayesinde tümör hücreleri çok küçükken yakalanabilecek ve hekimlere relaps öncesinde erken müdahale şansı verilmiş olacak.
Araştırıcılar fareler üzerinde bu cihazın etkinliğini araştırdılar ve cihaz sayesinde henüz görüntüleme yöntemleri ile tespit edilmeden önce çok sayıda tümör hücresini yakalamayı başardılar. İmplant kullanılan farelerde tümörün akciğerlere metaztaz yapması diğer gruba göre %88 oranında yavaşlamış olarak tespit edildi.
Cihazın çalışma prensibi tümör ile kişinin bağışıklık sistemi arasındaki ilişkiden faydalanmak üzerine kurulmuş. Kanser hücreleri, bağışıklık hücrelerinin spesifik organlarda toplanmasını ve kanser hücrelerinin gelmesi için uygun ortam oluşturulmasını sağlarlar. Bağışıklık hücreleri kanser hücrelerini bu lokasyonlara çeken birer işaretçi gibi davranırlar. Aslında bu cihaz ile araştırıcılar daha parlak bir işaretçi oluşturmuş oldular.
Cihaz farelerinin cilt altına yerleştirildiği zaman bağışıklık hücreleri bu yabancı maddeye saldırdılar. Bunu takiben kanser hücreleri de cihazdaki bağışıklık hücrelerinden etkilenerek kendileri için oluşturulmuş mikroporlara girdiler. Normalde bu kanser hücrelerinin ikincil bir tümör oluşturmak üzere toplanmaları beklenirken, implant tarafından yakalanan bu hücrelerin bir araya toplanma eğiliminde olmadığı da çalışmada gösterildi.
İmplantın süngersi yapısı dolaşan kanser hücrelerini yakalamak için uygun bir ortam oluşturuyor. Bu yapıda kullanılan madde FDA tarafından onaylı olup zamanla vücutta eriyen cerrahi ipliklerde de kullanılıyor.
Araştırıcılar cihazı monitorize etmek için kullanılabilecek girişimsel olmayan teknikleri de incelemeye devam ediyor. Takım aynı zamanda neden kanser hücrelerinin vücutta belirli alanlara daha fazla toplandığını ve implanta neden bu kadar toplandığını araştırmaya devam ediyor. Araştırıcılar implant için patent başvurusu yapacaklar.
Azarin SM et al. In vivo capture and label-free detection of early metastatic cells. Nature Commun. 2015 Sep 8;6:8094
+ Tüm Referansları Göster