
Diğer nörodejeneratif bozukluklara benzer şekilde Alzheimer, hasta olan kişilerin bilişsel yeteneklerinin sürekli olarak kötüye gittiği bir hastalıktır. Alzheimer söz konusu olduğunda, bazı protein parçaları olan β-amiloid peptidlerinin, nöronların ölümüne neden olduğu düşünülmektedir. Bu protein fragmanları bir araya toplanır ve hastalığın karakteristik plaklarını oluşturur. Büyük Britanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden araştırmacılar ile birlikte Zürih Üniversitesi Rejeneratif Tıp Enstitüsünden Lawrence Rajendran, artık işlevsiz durumda olan mikroglia hücrelerinin Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıklarda sinaps kaybına katkıda bulunduğunu gösterdiler. Şimdiye kadar, bu hücrelerin nörodejeneratif bozukluklardaki rolü tam olarak aydınlatılamamıştı. Araştırmacılar, bu hücreler TDP-43 proteininden yoksunsa, Alzheimer plaklarını kaldırmakla kalmayıp, aynı zamanda sinapsları da etkilediklerini gösterdi. Bu hücrelerin sinapsları ortadan kaldırması muhtemelen Alzheimer ve diğer nörodejeneratif hastalıklarda görülen nörodejenerasyona yol açar.
Yapılan çalışmanın ilk aşamasında araştırmacılar, Alzheimer için bazı risk genlerinin β-amiloid peptidinin üretimine olan etkisini incelediler ve nöronlarda bir etki bulamadılar. Bunu takiben araştırmacılar, bu risk genlerinin mikroglia hücrelerindeki işlevini incelediler ve bir keşif yaptılar: Eğer bu toplayıcı hücrelerdeki TDP-43 geni için geni kapattıysalar, bu hücreler β-amiloidi çok verimli bir şekilde uzaklaştırdı. Bunun nedeni, mikrogliada TDP-43 protein eksikliğinin, fagositoz olarak adlandırılan artmış bir temizleme aktivitesine yol açması gerçeğidir. Bir sonraki adımda, araştırmacılar, Alzheimer hastalığının bir modelini oluşturan fareleri kullandılar. Bu durumda da, mikrogliada TDP-43'ü kapattılar ve hücrelerin β-amiloidi etkin bir şekilde yok ettiğini bir kez daha gözlediler. Şaşırtıcı bir şekilde, farelerde mikroglianın artmış atma aktivitesi, aynı zamanda sinapsların önemli bir kaybına yol açtı. Bu sinaps kaybı, insan amiloidi üretmeyen farelerde bile ortaya çıktı. Mikroglia'nın artmış fagositozunun sinaps kaybına neden olabileceği yönündeki bu bulgu, araştırmacıların yaşlanmada belki de işlevsel olmayan mikrogliaların anormal fagositik aktivite gösterebileceğini varsaymalarına yol açtı.
Sonuçlar, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarda mikroglia hücrelerinin rolünün göz ardı edildiğini göstermektedir. Bu çalışma aktif olarak nörodejenerasyonu indüklenebileceğini göstermektedir.
Paolicelli RC, et al. TDP-43 Depletion in Microglia Promotes Amyloid Clearance but Also Induces Synapse Loss. Neuron, 2017; DOI: 10.1016/j.neuron.2017.05.037
+ Tüm Referansları Göster