Üye Girişi

Sağlık profesyonellerine özel hazırlanmış içeriklere erişebilmek için giriş yapmanız gerekmektedir. Henüz üye değilseniz lütfen üye ol seçeneğine tıklayın.

Giriş Yap Üye Ol
Şifremi Unuttum
Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca yayımlanan genelgeyle mor ve turuncu reçeteler de Renkli Reçete Sistemi'ne dahil edildi.

Kırmızı ve Yeşil Reçetelerin elektronik ortamda yazılmasına, takibine ve kontrolüne imkan sağlayan Renkli Reçete Sistemi 17 Mart 2017 itibari ile tüm Türkiye’de kullanıma açılmıştı. 28.11.2017 tarih ve 4434 evrak numaralı 2017/4 sayılı Genelge ile Mor ve Turuncu Reçeteler de Renkli Reçete Sistemine dâhil edildi. Son düzenleme ile sistemde kırmızı, yeşil, turuncu, mor ve beyaz olmak üzere 5 tür reçete bulunuyor.

Kan pıhtılaşması ile ilgili sorunu bulunan hastaların kullandığı ilaçlar "turuncu" reçete, kan ürünleri ile ilgili diğer ilaçlar ise "mor" reçeteyle alınıyor. Daha önce turuncu reçeteli ilaç kullanan hastaların, acil bir tedavi gerektiğinde ilaçlarını temin edebilmek için il sağlık müdürlüklerinden aldıkları karneleri taşıma zorunluluğu da mevcuttu artık bu zorunlulukta kaldırıldı. Hastalar, herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurduklarında, ilaçlarını rahatlıkla temin edebilecekler. Hastanede tedavi altında olsalar dahi mor reçetenin yazılma zorunluluğu ile reçetelerin her ay sonunda il sağlık müdürlüklerine gönderilmesine ilişkin prosedür de kaldırıldı. Sistemle hastanelerin iş yükünün de azaltılması amaçlandı.

Artık Turuncu Reçete Dağıtımı Yapılmayacak

Düzenlemede İl Sağlık Müdürlüklerince turuncu reçete koçanı dağıtımının yapılmayacağı, faktör ilaçları kullanan vatandaşların turuncu reçete temin etme zorunluluğunun kaldırıldığı, daha önce hastalara tahsis edilmiş turuncu reçetelerin kullanılabileceği belirtildi. Sistemin çalışmadığı istisnai durumlarda matbu mor ve turuncu reçeteler kullanılacağı, turuncu reçetenin olmaması durumunda turuncu reçeteye tabii ilaçların da mor reçetelere yazılabileceği bildirildi.

Serbest eczanelerce karşılanan mor ve turuncu reçeteler aynen kırmızı ve yeşil reçetelerde olduğu gibi Renkli Reçete Sistemine kaydedilecek. Matbu olarak karşılanan reçetelerin birinci nüshası Renkli Reçete Sisteminden alınan liste ile birlikte takip eden ayın onuna kadar İl Sağlık Müdürlüklerine teslim edilecek. Karşılanan tüm reçetelerin elektronik olması yani matbu reçete olmaması durumunda İl Sağlık Müdürlüklerine liste teslim edilmesi gerekmeyecek. Hastane eczaneleri tarafından karşılanan, yatan hastalar için kullanılan mor ve turuncu reçeteli ilaçlar için hastane içerisinde mor ve turuncu reçete kullanılmayacak. Bu ilaçlar hastanede mevcut ise turuncu veya mor reçeteye gerek olmaksızın hastanelerin kullandıkları sistem üzerinden karşılanacak. Ancak ilaçların hastanede bulunmaması durumunda serbest eczanelerden temin edilmesi zorunlu ise mor reçeteler kullanılacak.

Medikaynak Referanslar

TİTCK Tarafından Yayımlanan "2017/4 Sayılı  Mor ve Turuncu Reçeteler Konulu Genelge" 28.11.2017

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler