Medikaynak Search
Üye Ol Üye Giriş
Medikaynak Menü

Mozart'ın müziğinin epilepsi üzerindeki etkisine ilişkin yeni ve kapsamlı bir analiz, Mozart'ın piyano müziğini dinlemenin epilepsi ataklarının sıklığını azaltabileceğini doğruladı. Etki hakkındaki mevcut şüpheciliği tersine çevirebilecek bu kapsamlı meta-analizin (çalışmaların çalışması) sonuçları, en son hakemli bir dergide yayımlandıktan sonra ECNP kongresinde sunulmaktadır. Mozart'ı dinlemenin ruh sağlığı üzerinde faydalı etkileri olabileceği fikri, 1990'ların ilk bulgularından doğdu. O zamandan beri birkaç çalışma yapıldı, ancak çoğu az sayıda insanı içeriyordu veya değişken kalitede olmuş ve genel olarak karışık kanıtlara yol açmıştır. Bu, "Mozart Etkisinin" birçok klinisyen tarafından bazı şüphelerle tedavi edildiği anlamına gelmektedir. Şimdi iki İtalyan Araştırmacı, Pisa Üniversitesi'nden Dr. Gianluca Sesso ve Dr. Federico Sicca, Mozart müziğinin epilepsi üzerindeki etkisiyle ilgili çalışmaların sistematik bir incelemesini yaptılar.

Klinik tedaviyi analiz etmek için kabul edilen standart yöntemlere göre çalışarak, 147 yayınlanmış araştırma makalesine baktılar ve daha sonra araştırmanın alaka düzeyi ve kalitesine göre değerlendirdiler. Bu, Mozart müziğinin epilepsi üzerindeki etkisine ilişkin mevcut en iyi bilimi temsil eden 9 ayrı grupta topladıkları 12 araştırma parçasını seçmelerine olanak tanıdı. Mozart'ı özellikle günlük olarak dinlemenin epileptik nöbetlerde önemli bir azalmaya ve ayrıca epileptik hastalarda anormal beyin aktivitelerinin (epileptik hastalarda yaygın olarak görülen interiktal epileptiform deşarjlar olarak adlandırılır) sıklığının azalmasına yol açtığını buldular. Bu etkiler, tek bir dinleme seansından sonra meydana geldi ve uzun bir tedavi süresinden sonra devam etti.

Gianluca Sesso, "Bu, Mozart'ın müziğinin epilepsi üzerindeki etkisine ilişkin bu tür ilk inceleme değil, ancak son birkaç yılda yeni bir araştırma akışı oldu, bu yüzden geri çekilip genel resme bakmanın zamanı gelmişti. Çalışmaların tasarımı değişiklik gösterir, örneğin bazı insanlar tek bir dinleme seansına bakarken, diğerleri günlük dinleme seanslarına bakar, bu nedenle bir sonuç çıkarmak kolay değildir.

Epilepsi şaşırtıcı bir şekilde yaygındır ve dünya genelinde 100 kişide 1 kişiden biraz azını etkiler. Bu, önemli sosyal ve kişisel maliyetleri olduğu anlamına gelir. Çoğunlukla ilaçlarla tedavi edilir, ancak bu ilaçlar hastaların yaklaşık% 30'unda işe yaramaz, bu nedenle diğer tedavilere açık olmamız gerekir: önemli olan, bu tedavilerin test edilebilmesi ve işe yaradığının gösterilebilmesidir ve bunu burada gösterdik .

Meta-analiz, Mozart'ı dinleme süresinin epileptik nöbetlerde%31 ila %66 arasında değişen ortalama bir azalma sağlayabileceğini, ancak bunun kişiden kişiye ve kullanılan müzik uyarısına göre değiştiğini gösteriyor. Mozart Etkisi üzerine yapılan orijinal çalışmalar, 2 piyano K448 için sonat kullandı ve bu, çalışmalarda en çok kullanılan müzik olarak kaldı. K545 piyano sonatının da bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Dr. Sesso, "Bütün kültürlerin müziği vardır, bu yüzden belli ki bazı psikolojik ihtiyaçları karşılıyor. Mozart Etkisinin mekanizmaları tam olarak anlaşılamamıştır. Açıktır ki diğer müzikler de benzer etkilere sahip olabilir, ancak Mozart’ın sonatlarının epilepsi üzerinde çalışmaya özellikle uygun olan ayırt edici ritmik yapıları olabilir. Bu, birkaç beyin sistemini içerebilir, ancak bunun kanıtlanması gerekir. Bu, orijinal araştırma değil, araştırma değerlendirmesidir. Gösterdiği bir şey, müziğin zihin üzerindeki etkisiyle ilgili daha tutarlı çalışmalara ihtiyacımız olduğudur."

Litvanya Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve ECNP Özet ve Poster Komitesi üyesi Dr. Vesta Steibliene, "Nöropsikiyatrik bozuklukların tedavisinde non-invaziv beyin stimülasyon tekniklerine ilgi artmaktadır. Bu derleme, Mozart müziğinin etkili bir non-invaziv nörostimülasyon yöntemi olabileceğini ve tedavi edilmesi zor hastalarda bile epileptik nöbetlerin sıklığını azalttığını ortaya koydu. Ancak bu yöntemin klinik ortamlarda kullanılabilmesi için, Mozart müziğinin beyin bölgeleri üzerindeki etkisinin kesin mekanizması daha iyi anlaşılmalıdır dedi.

Medikaynak Referanslar

 https://neurosciencenews.com/mozart-effect-epilepsy-17012/    

+ Tüm Referansları Göster
  1. Benzer İçerikler